Ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, este marcată, începând din 2011, în fiecare an, ca Zi a Culturii Naționale.
Foto: (c) Paula NEAMȚU / AGERPRES ARHIVĂ
”Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului de lege care a fost adoptat, la 16 noiembrie 2010, de Camera Deputaților. Proiectul a fost inițiat de 50 de deputați și senatori PSD și de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această inițiativă. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie — Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.
Și autoritățile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.
Ziua Culturii Naționale eate marcată, la 15 ianuarie 2014, printr-o serie de manifestări organizate nu doar în țară, ci și în străinătate.
În Capitală, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, și Corul de cameră Preludiu condus de Voicu Enăchescu susțin un concert la Ateneul Român în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, informează Centrul Național de Artă Tinerimea Română.
Concertul începe la ora 19.00 și este organizat de Ministerul Culturii. Cele două soliste ale serii sunt soprana Valentina Naforniță și violonista Ioana Cristina Goicea, una dintre cele mai apreciate artiste ale noii generații de muzicieni români. Celebrând Ziua Culturii Naționale, muzicienii propun un program care include piese de Enescu, Mozart, Verdi, Rogalski și Ceaikovski.
Manifestarea ”Ziua lui Mihai Eminescu — Ziua Culturii Naționale”, organizată de Academia Română, 2011
Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ
În aceeași seară, la sala de concerte a Centrului Național de Artă Tinerimea Română, are loc un spectacol de muzică și poezie intitulat “Dor de Eminescu”. La această manifestare, ansamblul Archaeus al Tinerimii Române a invitat o serie de actori cunoscuți precum Adrian Păduraru, Manuela Ciucan, Iuliana Nistor alături de pianiștii Mădălina Pașol și Dan Ardelean și de baritonul Valentin Vasiliu.
În foaier, este găzduită o expoziție de fotografie dedicată figurilor importante de actori care au recitat poeme eminesciene de-a lungul timpului, semnată de fotograful Daniel Faluveghi.
Tot în București, joi, 15 ianuarie 2015, la ora 19.00, are loc în Foaierul Operei Naționale, spectacolul ”Remember Eminescu”, invitat special fiind actrița Mihaela Rădescu. Își dau concursul mezzosoprana Maria Jinga și baritonul Ion Radu, instrumentiștii Cristian Balaș (vioară), Luiza Cîrlan (flaut), Ștefan Doniga (pian), Claudia Mihalache (violă), Eugeniu Olaru (clarinet).
În program — poezii și scrisori ale lui Mihail Eminescu și lieduri și piese instrumentale de Mihail Andreescu Skeletty, Carmen Petra Basacopol, Mircea Chiriac, Gheorghe Dima, Felicia Donceanu, Aurel Eliade, George Enescu, Vasile Jianu, George Ștefănescu, Lucian Teodosiu.
Manifestare omagială Mihai Eminescu, 15 ianuarie 2004
Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ
La Sibiu, Ofelia Popii revine pe scenă de Ziua Culturii Naționale, în spectacolul ”Solitaritate”, pe 15 ianuarie și în comedia ”Îmi place cum miroși!”, pe 16 ianuarie, la Teatrul Național ”Radu Stanca”. Alături de Ofelia Popii, din distribuție fac parte actorii Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coșuleț, Diana Fufezan, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos și Ali Deac.
”Solitaritate” a fost prezentat în secțiunea oficială a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale ediției din acest an, care s-a dorit a fi una politică, curajoasă, care să celebreze democrația și diversitatea. La sfârșitul lunii ianuarie, echipa artistică și tehnică a spectacolului ”Solitaritate” va pleca într-un important turneu european, la Madrid și Bruxelles. Turneul este susținut cu sprijin din partea Institutului Cultural Român.
Statuia lui Mihai Eminescu din curtea Bisericii Uspenia, realizată în 1967 de sculptorul Oscar Han și amplasată inițial la Sediul Uniunii Scriitorilor din București. La Botoșani a fost adusă în 1989.
Foto: (c) Cristian LUPAȘCU/ AGERPRES ARHIVĂ
Fundația Studium-Prospero din Târgu Mureș organizează o nouă ediție a maratonului de 24 de ore de lectură “Citește-le târgumureșenilor! — Olvass fel Marosvasarhelyert!”, atât de Ziua Culturii Naționale din 15 ianuarie, cât și de Ziua Culturii Maghiare din 22 ianuarie.
“Promovăm cultura, interculturalitatea și multiculturalitatea. Ne dorim să ne cunoaștem prin ceea ce ne apropie, iar lectura, cu siguranță, ne aduce mai aproape unul de celălalt, român și maghiar (…) La fel ca și anul trecut, și acum participanții vor putea citi de două ori, și anume în 15 ianuarie — Ziua Culturii Naționale și data nașterii poetului Mihai Eminescu — din opera poetului Mihai Eminescu, din operele autorilor români din Târgu Mureș sau din județul Mureș, din cele ale autorilor aniversați și din cele ale autorilor maghiari, indiferent de origine, ale căror lucrări au fost traduse în limba română, respectiv în 22 ianuarie — Ziua Culturii Maghiare — din operele autorilor maghiari din Târgu Mureș sau din județul Mureș, din cele ale autorilor aniversați și din cele ale autorilor români, indiferent de origine, ale căror lucrări au fost traduse în limba maghiară”, precizează organizatorii.
Ziua Culturii Naționale este marcată și în străinătate. Astfel, Institutul Cultural Român de la New York organizează o serie complexă de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale a României, sub titlul “Roata culturii românești”/ “The Wheel of Romanian Culture”.
Evenimentele au loc între 15 și 17 ianuarie, în Sala Auditorium a Institutului, la Cenaclul “Mihail Eminescu” al scriitorilor de origine română, stabiliți în America, precum și în câteva biblioteci din New York care dețin carte în limba română.
În 15 ianuarie, la ora 19.00, este vernisată expoziția de portrete ale celor mai reprezentativi scriitori, pictori, compozitori, sculptori, oameni de teatru, regizori de film, fotografi, istorici, filosofi, esteticieni care au marcat evoluția și eflorescența culturii naționale. Expoziția cuprinde peste 100 de portrete expuse pe 20 de panouri. Afișul expoziției este reprezentat de celebra roată ce marchează parcurile, locurile de entertainment, sărbătorile tuturor generațiilor în România, dar și pretutindeni în lume.
Din galeria de portrete ale marilor creatori români nu lipsesc: Eminescu, Ion Luca Caragiale, Creangă, Arghezi, Ion Barbu, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Eugen Lovinescu, Mateiu Caragiale, Bacovia, Ion Slavici, Emil Botta, Goga, Coșbuc, Ion Pillat, Adrian Maniu, Tristan Tzara, Ilarie Voronca, Urmuz, Benjamin Fondane, H.P. Bengescu, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Magda Isanos, Ileana Mălăncioiu, P.P. Negulescu, Alice Voinescu, Vladimir Streinu, Nicolae Steinhardt, Mihai Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Brâncuși, Ion Țuculescu, Teodor Pallady, Marcel Iancu, Ștefan Luchian, Gheorghe Pătrașcu, Tonitza, Steriadi, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Tudor Vianu, George Călinescu, Mihail Dragomirescu, Perpessicius, Pompiliu Constantinescu, Dimitrie Paciurea.
Sunt prezentați: Nicolae Manolescu, Alice Voinescu, Anton Dumitriu, Ioan Vlad, Mircea Cărtărescu, Marin Preda, Anatol Vieru, Mansi Barberis, Gellu Naum, și scriitori români din America: Norman Manea, Theodor Damian, Alexandru Codrescu, Nina Cassian, Mirela Roznoveanu, Alexandra Conte, Doina Uricariu, Saviana Stănescu, Bogdan Suceavă, pentru a cita doar câteva din numele creatorilor ale căror portrete figurează în expoziția de la ICR New York.
Bastonul lui Mihai Eminescu. Dăruit lui Eminescu în 1876 de Societatea Junimea din Iași, bastonul este realizat într-un atelier românesc de la mijlocul secolului al XIX-lea, din fildeș și bambus, argint și piele și are sculptată în basorelief monograma poetului (M. E.), încadrată într-un decor floral.
Foto: (c) Cristian MATEI / AGERPRES ARHIVĂ
Tot în ziua 15 ianuarie este vernisată și expoziția de carte de la ICR New York, intitulată “Literatura română de la marii clasici la avangardă”, care a selectat din biblioteca institutului mari scriitori români, clasici, moderni și contemporani, și câteva din volumele lor care au marcat definitiv istoria și valorile literaturii române. Expoziția mai conține, pe lângă volumele scriitorilor, și câteva copii după manuscrisele lor.
Totodată, în ziua de 17 ianuarie, directorul ICR New York, dr. Doina Uricariu, susține conferința “Eminescu: Scrisoarea continuă”, în cadrul unui amplu simpozion ce va dura toată ziua și care se desfășoară sub auspiciile Cenaclului literar “Mihai Eminescu”, condus de scriitorul Theodor Damian.
La Paris, o expoziție de pictură și sculptură Silvia Radu este vernisată cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în Galeria Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris; expoziția este deschisă până la 13 februarie. Scriitoarea Florina Ilis își lansează vineri, 16 ianuarie, romanul “Viețile paralele” — “Les Vies paralleles”, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris.
Seria de evenimente organizate de institut cu ocazia Zilei Culturii Naționale mai include joi, 15 ianuarie, un concert al pianistei Ana Antonia Tudose, care are loc în Salle Byzantine du Palais de Behague, reședința ambasadorului României în Franța. Programul cuprinde lucrări de Mihail Jora; Domenico Scarlatti; W.A. Mozart; Paul Constantinescu; Marțian Negrea; Carl Filtsch; Frederic Chopin.
Institutul Cultural Român Bruxelles celebrează Ziua Culturii Naționale prin lansarea, în Belgia și Olanda, a antologiei de lirică românească din Republica Moldova “Een bloem van bloed met besneeuwde blaadjes” (Floare de sânge cu petale ninse), în traducerea lui Jan H. Mysjkin și Jan Willem Bos, în prezența poetului Nicolae Spătaru și a celor doi antologatori (Poëziecentrum, Gent).
La Veneția are loc o seară literară la care participă studenții cursului de limbă, literatură și cultură română de la Universitatea Ca’ Foscari, în sala “Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU).
Programul include proiecția unui fragment din primul documentar despre viața poetului, realizat în anul 1914; o prezentare de imagini noi și de epocă ale locurilor din Botoșani, Iași și București care păstrează amintirea poetului, sub titlul ”Orașele lui Mihai Eminescu”, concepută de studenții universitari, și un recital de poezii alternate cu fragmente clasice interpretate la vioară.
De asemenea, un concert de muzică contemporană și o expoziție de fotografie cu imagini-simbol pentru cultura română se numără printre evenimentele organizate de ICR de la Varșovia, cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Române.
Orchestra Filarmonicii din Gorzow Wielkopolskich, avându-l ca solist pe flautistul Ștefan Diaconu, iar la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Florea, susține un concert, în programul căruia se regăsesc lucrări de George Enescu, Cristian Florea și Ion Dumitrescu.
Totodată, în capitala Poloniei, se organizează o expoziție de fotografie în aer liber, cu imagini-simbol pentru cultura română: ceramica de Horezu, aflată pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial a UNESCO.
Expoziția este realizată de ICR Varșovia împreună cu Ambasada României, fotografiile aparținând Institutului Național al Patrimoniului și Muzeului Țăranului Român din București. Evenimentul beneficiază de susținerea financiară a Societății Pesa din Bydgoszcz.
Tot la Varșovia, în data de 17 ianuarie, vine rândul copiilor să se bucure de sărbătoarea Culturii Române, acestora fiindu-le dedicat un eveniment cu povești românești, interpretate, în limba română, de actori profesioniști.
AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea)