Ziua mondială de luptă împotriva leprei se marchează anual, în întreaga lume, în ultima duminică a lunii ianuarie, anul acesta la 25 ianuarie. Ea a fost inițiată în 1954 de către filantropul și scriitorul francez, Raoul Follereau, fiind percepută ca o modalitate de a crește gradul de cunoaștere, la nivel mondial, al acestei boli mortale, dar și pentru a atrage atenția asupra faptului că boala poate fi prevenită, tratată și vindecată.
Foto: (c) ePedro Mera/XINHUA ARHIVĂ
Lepra este una dintre cele mai vechi boli cunoscute de omenire.
Lepra este o boală care face aproximativ 2 000 de victime în fiecare zi în lume (sau 600 000 pe an). Follereau a fost promotorul unei serii de inițiative menite să înfrângă această boală, precum și fenomenul de marginalizare a celor infestați. A ținut peste 1 200 de conferințe în diferite țări ale lumii, a strâns fonduri și a fondat, în Franța, Institutul Național pentru Tratamentul Leprei. A murit la Paris, la 6 decembrie 1977.
Medicul norvegian Henrik Gerhard Armauer Hansen (1841-1912) a spulberat convingerea că această boală ar fi ereditară. El a demonstrat cauza bacteriană a bolii.
În această zi, organizații guvernamentale și organizații non-guvernamentale (ONG-uri) organizează evenimente de informare publică, în care sunt prezentate măsurile ce trebuie aplicate pentru a preveni răspândirea bolii. Medicii și alți specialiști din domeniul medical participă la evenimentele publice prezentând simptomele specifice după care poate fi recunoscută această boală.
Diverse instituții organizează, de asemenea, mitinguri și maratoane pentru a strânge fonduri ce vor fi folosite în cercetarea și furnizarea de tratament și reabilitare a celor care suferă de această boală. În plus, seminarii și ateliere de lucru sunt organizate în întreaga lume pentru a aborda problemele cu care se confruntă pacienții și pentru a găsi modalități de a reduce stigmatizarea socială față de cei care se confruntă cu boala.
Marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva leprei coincide cu omagierea celui care a fost Mahatma Gandhi (1869-1948), care în timpul vieții sale, a depus eforturi pentru a îmbunătății condițiile de viață a persoanelor afectate de lepră.
Organizația Mondială a Sănătății a făcut eforturi mari pentru eradicarea leprei. În 1981, OMS a declarat război total leprei, cerând medicilor să-i trateze pe cei infestați prin așa-numitul tratament “multidrug”, adică prin administrarea, în paralel, a mai multor medicamente. La vremea când OMS a luat aceste măsuri, statisticile erau alarmante, în Anglia fiind înregistrați 122 de bolnavi, în Franța 1 800, în Italia 517, în Olanda 600, iar în Statele Unite ale Americii peste două sute.
Proiectul OMS a dat rezultate neașteptate și, în decurs de 20 de ani, numărul îmbolnăvirilor a scăzut simțitor. În Europa, conform datelor OMS, îmbolnăvirile leprozice au fost eradicate.
AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Irina Andreea Cristea)