Ziua mondială a vămilor se marchează din 1983 și se celebrează anual, la 26 ianuarie, sub auspiciile Organizației Mondiale a Vămilor (World Customs Organization – WCO), fondată în 1952.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ
Pentru anul 2015, Organizația Mondială a Vămilor a ales să promoveze comunicarea sub sloganul ”Managementul integrat al frontierelor — o abordare inclusivă pentru conectarea părților interesate”. Modelul global de management al frontierelor este un instrument important pentru protejarea securității interne a statelor și, în special, pentru prevenirea și depistarea imigrației ilegale și a infracțiunilor conexe, precum și a altor infracțiuni transfrontaliere.
Managementul integrat al frontierelor este un concept care urmărește cooperarea dintre agenții pentru managementul frontierelor (poliția de frontieră, vama, poliția, securitatea națională și alte autorități competente) și cooperarea internațională; coordonarea și coerența activităților statelor membre, ale instituțiilor și altor organisme ale Organizației Mondiale a Vămilor.
În 1994, Consiliul de Cooperare Vamală a fost transformat în Organizația Mondială a Vămilor, care are, în prezent, 179 de membri, între care trei sferturi reprezintă țările în curs de dezvoltare. Aceste state membre sunt responsabile pentru gestionarea a mai mult de 98% din comerțul mondial. Statele membre ale organizației se asociază, organizând acțiuni care să promoveze dezvoltarea comerțului internațional.
România a aderat la Organizația Mondială a Vămilor în 1969, devenind datorită poziției strategice un important membru al OMV.
Prioritățile activităților vamale vizează facilitarea globalizării comerțului și elaborarea unor convenții internaționale în domeniu, care să impulsioneze dezvoltarea acestuia. Se impun verificări amănunțite ale bunurilor individuale și ale companiilor care trec prin vămi. Agenții vamali duc o luptă acerbă împotriva traficului ilegal.
Ziua Mondială a Vămii constituie un prilej pentru manifestarea solidarității internaționale a administrațiilor vamale din întreaga lume și a valorificării rolului ”vămii’ în facilitarea și securizarea comerțului mondial.
AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu; editor: Irina Andreea Cristea)