Facebook Twitter Email

Cea mai înaltă statuie a părintelui Arsenie Boca din țară se află în localitatea vâlceană Vaideeni, având 3 metri, și străjuiește intrarea în biserica-monument cu hramul “Sfântul Nicolae”.

Foto: (c) Liviu Popescu/AGERPRES

“A fost un vis al meu. A fost un vis aproape real aș putea spune, în care mama mea mi-a spus să mă apuc să creez statuia sfântului părinte și apoi s-o așez în grădina de la intrarea bisericii Sfântul Nicolae. Mă bucur mult că și Arhiepiscopia Râmnicului și primăria din Vaideeni au fost de acord. Mai mult, cele trei rozete turnate în matrițele părintelui Boca au fost aduse de la Prislop aici la Vaideeni. Statuia părintelui Boca este creată cu suflet și dictată de Dumnezeu”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, sculptorul Ivan Jinaru.

Primăria din Vaideeni a oferit tot sprijinul sculptorului, edilul Daniel Băluță fiind cel care a adus de la Prislop cele trei rozete din ciment turnate în matrițele create de Arsenie Boca.

“Nu știu dacă va fi un pelerinaj aici ca la Prislop, dar trebuie să se știe că aici, la Vaideeni, a fost o inimă a ortodoxiei, aici cei care au venit de peste munți au venit în primul rând pentru a nu-l uita pe Dumnezeu. Pe teritoriul comunei Vaideeni sunt numai puțin de 5 biserici din lemn construite acum 400 de ani. Păstorii transilvani au venit aici de-a lungul timpului atât pentru a scăpa de serviciul militar obligatoriu din imperiul austriac dar și pentru a nu fi creștinați la biserica unită ci pentru a păstra ortodoxismul. Ei au construit aceste minunate bijuterii. Deci nu este o întâmplare că statuia părintelui Boca se află la Vaideeni, este o cinste adusă celor care au păstrat ortodoxismul în suflet și în trăire”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Băluță.

Arsenie Boca, cunoscut drept ”Sfântul Ardealului”, s-a născut pe 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, Hunedoara. A fost părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist), a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de fosta Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului se reculeg zilnic sute de pelerini.

AGERPRES/(AS—autor: Liviu Popescu, editor: Adrian Drăguț)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva