Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, s-a născut la 13 februarie 1955. Este absolvent al Institutului de Teatru și Film din București, Facultatea de Teatru, secția Regie teatru.
Spectacolul ‘Vârciorova. Carantina’, de Vasile Alecsandri și Matei Millo, în regia lui Alexandru Dabija; Teatrul Municipal Bacovia din Bacău.
Foto: (c) CORNEL CEPARIU / AGERPRES FOTO
Și-a făcut debutul în 1976, pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, cu spectacolul ”Un nou mod de a plăti vechile datorii” de Philip Massinger, obținând premiul pentru cel mai bun regizor al anului.
Este repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde montează, printre altele ”O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale (1979), ”Orfanul Zhao” de Ji Jun-Xiang (1995), ”Comedia erorilor” și ”Mult zgomot pentru nimic” de W. Shakespeare (1996).
Spectacolul ‘Nașul’ lui Gogol, regizat de Alexandru Dabija. În imagine: Ada Milea și Bogdan Burlăcianu.
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO
Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din București și director al teatrului între 1991-1994 și 1996-2002.
Regizează până la șapte spectacole pe an atât în București, cât și în țară, la Sibiu, Brașov, Piatra-Neamț, Ploiești, abordând atât texte clasice, cât și texte din dramaturgia contemporană română și străină. Spectacolele sale sunt invitate la festivaluri din țară și străinătate.
Dintre spectacolele regizate, amintim: ”Avram Iancu” de Mihai Măniuțiu, (Studioul de Teatru Casandra, 1978), ”Taifunul de Cao Yu” (Teatrul Nottara, 1988), ”Burghezul gentilom” de Moliere (Teatrul Nottara, 1989), ”Ospățul lui Balthazar” de Benjamin Fondane (Teatrul Nottara, 1990), ”Lola Blau” de Georg Kreisler (Teatrul Evreiesc de Stat, 1993), ”Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O’Neill (Teatrul Nottara, 1998), ”Școala femeilor” de Moliere (Teatrul Mic, 1998), ”Jucăria de vorbe” scenariu de Al. Dabija, după “Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi (Teatrul Odeon, 1998), ”Gaițele” de Alexandru Kirițescu (Teatrul Odeon, 2002), ”București nicăieri” pe texte de Tudor Arghezi și H. R. Patapievici (Teatrul Act, 2002), ”… escu” de Tudor Mușatescu (Teatrul de Comedie, 2002), ”Aici nu se simte” de Lia Bugnar (Teatrul Luni de la Green Hours, 2003), ”Leonce și Lena” de Georg Buchner (Teatrul Odeon, 2004), “Trei surori” de A.P. Cehov (Teatrul Dramatic ”Toma Caragiu”, Ploiești, 2004), ”Aventurile lui Habarnam” de N. Nosov (Teatrul Odeon, 2005), ”Block Bach” (Teatrul Odeon, 2007), ”Camera de hotel”, o trilogie de Barry Gifford (Teatrul Odeon, 2008), ”Un duel” de A.P. Cehov (TNB, 2009), ”Pyramus & Thisbe 4 You” după William Shakespeare (Teatrul Odeon, 2010), ”Absolut!” după ”Ivan Turbincă” de Ion Creangă (Teatrul Act, 2011), ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale (Teatrul de Comedie, 2011), ”C.F.R. — Cometa, Copilul și Cățelul” după texte de I.L. Caragiale (Teatrul Odeon, 2012), ”Două loturi” de I.L. Caragiale (TNB, 2012), ”Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu (Teatrul Odeon, 2013), ”Suflete moarte” de Gogol (Teatrul Dramatic ”Toma Caragiu”, Ploiești, 2013), ”Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri (Teatrul Național din Cluj, 2013), ”Mein Kampf” de George Tabori (Teatrul Național din Cluj, 2014), ”Contra democrației” de Esteve Soler (Sala Studio, 2014), ”13 tablouri cu oameni”, adaptare după Anton Pavlovici Cehov (Teatrul ”Elvira Godeanu” Tg. Jiu, 2014), ”Logodnicii din provincie” de Georges Feydeau (Teatrul Maghiar de Stat Cluj, 2014), ”O…ladă”, creație colectivă după Ion Creangă (Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 2014), ”Vârciorova. Carantina” de Vasile Alecsandri și Matei Millo (Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, 2014).
În actuala stagiune 2014-2015, pe lângă spectacolele din repertoriul curent, la Sala Studio a TNB va avea loc premiera piesei ”Recviem” de Matei Vișniec, iar la Teatrul Național din Iași va avea loc premiera pe țară a spectacolului ”Variațiuni pe modelul lui Kraepelin” de Davide Carnevali.
Repetiția piesei de teatru ‘Colonelul Pasăre’, de Hristo Boicev, în regia lui Alexandru Dabija, la Teatrul Bulandra. În distribuția piesei: Silviu Geamănu, Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu, Costel Cașcaval, Dorin Andone, Mircea Rusu, Dana Dogaru, Constantin Drăgănescu.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO
Repetiția piesei de teatru ‘Colonelul Pasăre’, de Hristo Boicev, în regia lui Alexandru Dabija, la Teatrul Bulandra. În distribuția piesei: Silviu Geamănu, Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu, Costel Cașcaval, Dorin Andone, Mircea Rusu, Dana Dogaru, Constantin Drăgănescu.
Obține numeroase nominalizări și premii, dintre care amintim: Cel mai bun spectacol pentru ”Coana Chirița” (1985), Premiul criticii pentru cel mai bun regizor pentru spectacolul ”Taifunul” (1988), Premiul criticii pentru cel mai bun regizor pentru spectacolul ”Ospățul lui Balthazar” (1990), Cel mai bun spectacol acordat în cadrul Galei UNITER pentru ”Orfanul Zhao” (1995), Cel mai bun regizor la Festivalul Național de Comedie (Galați) și Cel mai bun spectacol la Festivalul Dramaturgiei Românești (Timișoara) pentru spectacolul ”Ionesco — 5 piese scurte” (2007), nominalizare la Premiul UNITER pentru Cel mai bun regizor și pentru Cel mai bun spectacol ”Ionesco — 5 piese scurte” (2008), Premiul Național pentru Artă, categoria Spectacol, acordat de Ministerul Culturii și Cultelor (2008), Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul ”Pyramus & Thisbe 4 You” (2010), Premiul UNITER pentru regia spectacolului “Două loturi” de I.L. Caragiale (2013).
Montează piese de teatru și pe scene europene, precum ”Camino real” de Tennessee Williams, la Academia Contemporană de Spectacole (Porto, Portugalia, 1997), ”Saragosa — 66 de zile”, dramatizare de Alexandru Dabija după “Manuscrisul găsit la Saragosa” de Jan Potocki, coproducție SMART, Teatrul Odeon și Theater der Welt (Berlin, 1999), ”Cehov … a la Russe” după A.P. Cehov la Theatre Poeme Bruxelles (2000), ”Frații” de Sebastian Barry, Teatrul Odeon și Theorem-Hebbel Theater (Berlin, 2000), ”Block Bach” pe scena Palatului Muzicii din Atena (Megaro Musikis, 2008).
Spectacolul ‘Block Bach’ în regia lui Alexandru Dabija, a fost prezentat pe scena Palatului Muzicii din Atena (Megaro Musikis)
Foto: (c) RADU BURAGA / AGERPRES FOTO
Alexandru Dabija debutează, în 2013, ca actor în scurtmetrajul ”O umbră de nor” în regia lui Radu Jude, și care a avut premiera, la Festivalul de la Cannes, în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs.
Își continuă cariera de actor jucând în cea mai recentă producție cinematografică semnată Radu Jude, lungmetrajul ”Aferim!”, care a fost prezentat în premieră mondială la 11 februarie 2015, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
În 2014, îi este dedicată secțiunea ”Personalități notorii ale teatrului românesc”, inaugurată în cadrul Festivalului Internațional al Artelor Scenice — Bienala Teatrului ”Eugene Ionesco” (BITEI) de la Chișinău. La BITEI 2014 au fost selecționate cinci producții regizate de Alexandru Dabija: ”Vârciorova. Carantină” de Matei Milo și Vasile Alecsandri, ”O…Ladă” și ”OO!” — creații colective după Ion Creangă, ”Gaițele” de Alexandru Kirițescu și ”Titanic vals” de Tudor Mușatescu.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)