Facebook Twitter Email

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regia “Aferim!”, la festivalul de la Berlin, în cadrul galei de premiere ce a avut loc sâmbătă și a fost transmisă, în direct, pe internet.

Foto: (c) Stefanie Loos / REUTERS

Un al doilea premiu pentru regie a fost acordat regizoarei Małgorzata Szumowska, pentru “Body”.

“Dacă aș fi știut că voi câștiga un asemenea premiu, aș fi fost mai serios când l-am filmat”, a declarat Radu Jude pe scena Berlinalei. Regizorul român a subliniat că premiul aparține întregii echipe care a lucrat la acest proiect și că își dorește ca autoritățile române să susțină, în viitor, mai mult, filmul românesc de calitate.

Președintele juriului festivalului de la Berlin, în 2015, a fost regizorul Darren Aronofsky.

“Aferim!” este singurul film românesc selectat în Competiția Oficială a Berlinalei 2015, alături de producții precum “Queen of Desert” (regia Werner Herzog), “Taxi” (regia Jafar Panahi), “Knight of Cups” (regia Terrence Malick), “Eisenstein în Guanajuato” (regia Peter Greenaway).

Considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, “Aferim!” în regia lui Radu Jude este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Personajul principal, un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob țigan fugar (Cuzin Toma).

Din distribuție mai fac parte, printre alții, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sârbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul este semnat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul, Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător, Ada Solomon.

“Aferim!” este o producție Hi Film, în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films și cu participarea HBO România.

Filmul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene și susținut de Eurimages — fondul Consiliului Europei alocat cinematografiei.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor “Lampa cu căciulă”, “Alexandra”, “O umbră de nor”, “Trece și prin perete”, producții care au câștigat numeroase premii. Lungmetrajul său de debut — “Cea mai fericită fată din lume” — a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival și Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în secțiunea Forum, și a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012.

“Toată lumea din familia noastră” a obținut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internațional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF și Premiul pentru regie alături de Premiul Publicului la B-EST IFF.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva