Este unul dintre numele de referință din muzica ușoară românească. Este compozitor, interpret, orchestrator, instrumentist, profesor de canto. Când spunem Marius Țeicu spunem muzică ușoară, muzică de teatru, muzică de film, musical, spunem sute de șlagăre care se leagă nu doar de numele său, dar și de numele foarte multor interpreți de seamă din muzica noastră.
Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Înainte de a vă ruga să răsfoim împreună Albumul dumneavoastră cu amintiri — pentru că în atâția ani de carieră, pe lângă sute de șlagăre ați adunat și foarte multe amintiri, și foarte multe premii—, înainte de a privi împreună niște fotografii și să le comentați, v-aș pune o întrebare legată de copilărie, de Timișoara, Orașul rozelor, de unde ați pornit în viață. Când ați plecat de la Timișoara v-ați gândit că veți ajunge… ”Cineva” ? — ca să cităm titlul unuia dintre șlagărele dumneavoastră…
Marius Țeicu: În primul rând vreau să vă mulțumesc că ați venit la mine, aici, unde îmi desfășor activitatea. Eu m-am născut la Reșița, dar când aveam 2 ani părinții mei s-au mutat la Timișoara, așa că sunt mai mult timișorean, acolo am făcut grădinița, școala elementară de muzică și liceul de muzică, venind mai apoi la Conservator în București. Sigur că nu m-am gândit că voi ajunge o persoană cunoscută, ca să spun așa, și să reușesc să fac tot ce am realizat în vreo 45 de ani de activitate muzicală. Nimeni nu-și poate imagina ce se va întâmpla, sunt foarte multe lucruri care concură la o reușită — și hazardul, și munca, și talentul, toate la un loc.
AGERPRES: Prima fotografie este legată de un trio care a făcut istorie în divertismentul românesc de televiziune — Marius, Olimpia și Mihai.
Marius Țeicu: Da, asta e dintr-o filmare, e foarte sugestivă. Noi, eu cu Olimpia Panciu și Mihai Constantinescu, ne-am cunoscut la Școala Populară de Artă unde eu eram profesor. În ’68 am terminat Conservatorul din București, fiind numit profesor co-repetitor la clasa reputatei și regretatei profesoare Florica Orăscu, unde am avut marele noroc să am o serie întreagă de elevi extraordinar de talentați care deveneau apoi mari vedete în muzica ușoară românească — Angela Similea, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Ioan Luchian Mihalea și alții. Eu repetam cu ei, cântam la pian, mai cânta Olimpia, cânta Mihai, ne plăcea să cântăm pe voci. A venit la noi în vizită Titus Munteanu de la TVR și văzându-ne, zice: Ce-ar fi să cântați voi trei împreună? El este nașul nostru… Îmi pare rău că nu mai e printre noi, mi-e atât de dor de el, am făcut atât de multe cu Titus Munteanu. El ne-a dus la Alexandru Bocăneț și acolo au început primele emisiuni. Aici cântam ”Marius, Olimpia și Mihai”… cântecul e și pe un CD. Cei doi mi-au fost și elevi, și parteneri, le-am compus și piese, Mihai mi-a scris câteva texte la melodii, am colaborat și am fost în multe turnee împreună.
Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES FOTO
AGERPRES: O altă fotografie, tot dintr-un show de televiziune — ”Frumoasa din pădurea adormită”…
Marius Țeicu: Ăsta sunt eu, aveam dublu rol, prințul căzut pe bec, care era un rol comic, era o comedie făcută după basm de Ovidiu Dumitru, aveam și rolul povestitorului, era un musical scris de mine. Era destul de greu când apăream amândoi în imagine, la momentul acela lucrurile astea tehnice nu erau așa avansate: Vezi că acolo e râul, aici e tufa, dar a fost foarte frumos, cu Doina Anastasiu la regie.
AGERPRES: Următoarea fotografie e tot cu cele două eleve ale dumneavoastră, Angela Similea și Olimpia Panciu, la Festivalul de la Sopot, în 1977, care are o istorie…
Marius Țeicu: Da, la Sopot. Nu mai știu care e istoria, poate mă ajutați (râde — n.r.)
AGERPRES: Partiturile….
Marius Țeicu: Maaamă, ce emoții… Da, ne-am comandat costume frumoase atunci, era o prelucrare de-a mea după ”Țurai” și era interesant, se cânta live, cu orchestră mare… Ne-am dus acolo, ne-am cazat, am văzut că erau și toate steagurile acolo, al României nu era, am întrebat de ce, a doua zi au pus și steagul… și ne-am dus la repetiții. Am așteptat să ne strige, s-au terminat repetițiile și pe noi nu ne-a strigat nimeni. Am întrebat de ce și ne-au spus: Păi n-ați trimis partiturile. Să-mi vină rău, eu partiturile le-am predat cu două luni înainte la TVR, care le-a transmis imediat la ei, dar n-a ajuns nimic. Erau trei piese — piesa asta, prelucrare după ”Țurai”, o piesă a lui Marcel Dragomir pe care o cânta Angela solo și o piesă compusă de mine pentru Olimpia. Nimic nu ajunsese. Am stat toată noaptea, noroc că eram orchestrator, că dacă eram solist, veneam frumos acasă… și am scris toate partiturile cu Titus Munteanu. De la ora 8 seara până dimineața pe la 10, vreo 14 ore, s-au dus partiturile și am cântat piesele. Ce emoții, poți să înnebunești…
AGERPRES: Iar Angela și Olimpia făceau cafele….
Marius Țeicu: Angela făcea cafelele, Olimpia avea grijă să nu adorm….
AGERPRES: De-a lungul anilor ați câștigat foarte multe premii, inclusiv la Mamaia..
Marius Țeicu: N-am participat de multe ori la Mamaia, dar o singură dată n-am luat premiu, restul…
Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Avem mai multe fotografii de la Mamaia, prima este de la ediția în care Loredana a fost revelația festivalului.
Marius Țeicu: Este din 1992, pe Loredana an cunoscut-o când nu avea 16 ani, la ”Steaua fără nume”, unde eram prezentator. Atunci i-am compus o piesă și a și luat trofeul, în ’86. Asta era prima piesă pe care i-am dat-o după Revoluție — ”Ce va fi cu iubirea mea”. O mai cântă și astăzi și îi mulțumesc. A câștigat trofeul, e aici în poză și Ștefan Bănică, unul dintre prezentatori, iar ea e Cristina Țopescu… Doamne, ce tineri eram toți! Bine, ei sunt tineri în continuare, eu m-am boșorogit… Frumoase amintiri, poza asta chiar n-am văzut-o până acum…
AGERPRES: O altă fotografie, tot de la Mamaia, cu Monica Anghel.
Marius Țeicu: Asta e în 1994, Monica a cântat ”Dau viața mea pentru o iubire”, aici e pe scenă când se anunță trofeul.
AGERPRES: Tot la Mamaia împreună cu tineri de la Școala Vedetelor…
Marius Țeicu: Uite-i… Dana Mladin, Adrian Despot, Călin Geambașu, Răzvan Dragomir, băiatul colegului meu compozitorul Marcel Dragomir. Ei mi-au cântat un potpuriu de refrene din creația mea de până atunci, pe care l-au prezentat la Mamaia.
AGERPRES: Să enumerăm câteva nume din muzica românescă — Margareta Pâslaru, Marina Voica, Dida Drăgan, Angela Similea, Carmen Trandafir, Silvia Dumitrescu, Anca Țurcașiu, Olimpia Panciu, dar și sopranele Bianca Ionescu sau Daniela Vlădescu. Ce au aceste nume în comun cu dumneavoastră?
Marius Țeicu: Toate sunt vedete, sunt niște artiste excepționale, sunt iubite de marele public, eu le-am compus muzica pe care au cântat-o. Celor din muzica ușoară le-am compus multe piese, Bianca Ionescu, Simina Ivan și multe altele au jucat în musicalurile mele care au fost prezentate la Teatrul de operetă din București. Bianca Ionescu a fost în rolul principal din ”Examene, examene”. Am avut surpriza să găsesc pe internet duetul Bianca Ionescu și Dorin Teodorescu cu piesa ”Unde erai”, lansată de mine și Corina Chiriac. Nu știam că ei au cântat asta. Dorin mi-a fost și prieten, nici el nu mai e printre noi..
Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES FOTO
AGERPRES: O colaborare aparte și de mare succes ași avut cu Angela Similea. Avem o fotografie dintr-un show tv în care interpretaț împreună un duet.
Marius Țeicu: Da, cred că e o piesă din anii ’80, nu-mi dau seama… Poza e din 1994, e un duet care nu-mi vine acum în minte cum se chema….”Tu, iubirea mea”? Uite, chiar înainte să ”pic la examen” mi-am adus aminte (râde — n.r.). Aici e ca la examen, trebuie să știi, te trec toate apele. Am avut multe înregistrări cu ea, la un moment dat, când Angela a avut un mare recital, au cântat piesa asta Călin Geambașu și Alexandra Ungureanu. Ne-au făcut o mare surpriză.
AGERPRES: Multe dintre piesele compuse de dumneavoastră se află pe albumul ”Succese” al Angelei Similea. Avem câteva fotografii de la lansarea acestui album, sunteți împreună cu Angela.
Marius Țeicu: E de la magazinul Muzica, jos, unde se dădeau autografe. ”Succese” a apărut și pe CD, și pe casetă, și disc vinil. Frumoase amintiri, vai, ce bucurie mi-ați făcut! Mă uitam și la interviul pe care l-ați realizat cu Stela Popescu, cât se bucura și ea, ne bucurăm ca niște copii.
AGERPRES: Un an mai târziu, tot împreună cu Angela, ați lansat albumul ”Colinde și cântece de Crăciun”.
Marius Țeicu: Da, a fost un CD, i-am scris vreo 40 de piese Angelei. Am cunoscut-o fiind elevă, apoi ea era lansată, a participat la Cerbul de aur, am început să-i scriu. Și piese solo, dar și duete, vreo 5 sau 6 de-a lungul timpului, am fost în turnee, în Germania, e o foarte bună cântăreață, talentată, muncitoare, serioasă, meticuloasă în tot ce face, începând de la text la orchestrație, fiecare piesă îi dădea o stare, încununată de o anumită rochie. Ea trebuie să știe unde are loc show-ul, pentru că într-un fel se îmbrăca dacă era un mare spectacol la uzinele nu-știu-care și altfel la festival la Mamaia, spre exemplu. Lucruri foarte importante. Poate par amănunte, dar pe vremea aceea nu avea fiecare câte un stilist, câte un impresar, noi dădeam telefoane, noi scriam și muzică, orchestram, făceam totul.
AGERPRES: Spuneați despre Angela, Olimpia, Dida, Mihai, Adrian Romcescu că v-au fost elevi. Cum erați ca profesor?
Marius Țeicu: Eram aproape de-o vârstă cu ei, eu abia terminasem facultatea, aveam 23 de ani, Mihai e cu un an mai mic, Olimpia cu 8, Dida cu vreo 6, deci nu era o diferență mare și era o veselie acolo… dar se făcea treabă și uite că au ieșit asemenea produse. Dida Drăgan a participat la Mamaia cu ”Visata mea iubire”, e prima piesă pe care i-am dat-o. Romcescu era elev la liceul de muzică, la vioară. O voce puternică, i-am dat ”Chemarea dragostei”, e o piesă care se cântă și acum. Plecăm amândoi la mare la Mamaia, e o istorie amuzantă, am stat amândoi în cameră la hotel. L-am întrebat unde vrea să doarmă, în patul de la geam sau în celălalt. Mă gândeam că e solist, să protejeze vocea, iar el mi-a răspuns: Dom’ profesor, mi-e absolut indiferent în care pat dorm, dar să nu fie cel de la geam! A cântat nemaipomenit, s-a închis gala cu piesa noastră și lumea a aplaudat atât de mult încât s-a cerut aprobare de la Vornicu (Tudor Vornicu — n.r.) să se mai cânte o dată.
AGERPRES: Avem alte fotografii de la o lansare tot la Muzica, albumul ”Parada vedetelor în concert”, aici sunteți înconjurat de mai mulți interpreți …
Marius Țeicu: Ia uite, Anca Țurcașiu… Anca mi-a fost și studentă, la Teatru. Monica Anghel mi-a fost și ea studentă, Silvia Dumitrescu a câștigat la Mamaia trofeul cu piesa mea ”Nu îmi pare rău”, și Manuela Fedorca mi-a fost studentă… Am voie să arăt o carte care mi-a apărut acum?
AGERPRES: Cum să nu?
Marius Țeicu: E vorba despre cartea ”Marius Țeicu — compozitor de top”, scrisă de Daniela Caraman Fotea, lansarea a avut loc anul trecut la Târgul Gaudeamus, e o mare bucurie de-a mea, e o realizare, e prima și ultima carte. În poza asta sunt Mihai Constantinescu, Laura Stoica, Ioana Bogdan, Oana Sârbu, Tavi Ursulescu, prietenul meu… acum, când am scris cartea asta, m-am speriat, aproape 500 de piese am scris.
Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Căutând fotografii pentru acest interviu am constatat că ați luat de-a lungul anilor foarte multe premii. Avem câteva dintre aceste fotografii aici.
Marius Țeicu: Premiile Actualitatea muzicală, cu Tavi Ursulescu, Mihai Cosma. Ia uite și o poză cu soția mea Rodica, ce tinerei eram… Am luat mai multe premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, pentru diverse musicaluri — ”O premieră furtunoasă” și ”Omul care a văzut moartea”, care se joacă la Teatrul Tănase.
AGERPRES: Ați avut o perioadă în care v-ați cântat singur piesele, sunt peste 40 de melodii pe care le-ați interpretat singur.
Marius Țeicu: Prima piesă pe care am cântat-o a fost în duet cu Olimpia, ”Frumoasele duminici”. Aveam niște emoții groaznice, în loc să mă țin de stativul microfonului, mă țineam de ea. Apoi am mai scris o piesă în duet cu Olimpia și abia apoi am avut curaj să cânt o piesă singur. Acum, când te gândești la 40 de piese, par multe, dar 40 din 500 nu mai par așa de multe…
AGERPRES: Ne apropiem de actualitate, avem o fotografie din 2003, de la inaugurarea Operei comice pentru copii. Dumneavoastră ați scris muzicaluri pentru copii…
Marius Țeicu: Da, la început directorul acestei Opere pentru copii era doamna Smaranda Oțeanu, un om extraordinar, acum este Felicia Filip, alt om extraordinar și o mare cântăreață, am fost solicitat, recent, la redeschiderea stagiunii, să le vorbesc copiilor, părinților.
AGERPRES: O altă poză relativ recentă. V-ați întâlnit cu Olimpia Panciu la o dublă lansare de album — al dumneavoastră și al soțului ei, Mircea Romcescu.
Marius Țeicu: E la Sala Radio, care ne-a sprijinit pe toți colegii mei și pe mine, care a scos CD-ul ”Chemarea dragostei”, aici eram la conferința de presă, cu Sebastian Sârcă, Daniela Caraman Fotea, muzicologul Grigore Constantinescu, Olimpia și Mircea Romcescu, proaspăt întorși, după niște ani, din Danemarca.
AGERPRES: Festivalul Cerbul de aur. Un alt Capitol. Avem o fotografie care vă prezintă într-o ipostază neoficială, sunteți împreună cu soția și un vechi și bun prieten..
Marius Țeicu: Țăndărică! Cu Țăndărică am cântat în trupă, un muzician adevărat! Un baterist cum n-am văzut nici până la el, nici după. Când cântam împreună în trupă, făcea câte un solo la tobe de scula lumea în picioare. La un moment dat, făcusem o formație de acompaniament, care mergea cu soliștii prin țară, era Țăndărică la tobe, Radu Goldiș, un mare chitarist care trăiește acum în Los Angeles, basistul Bebe Covercă, un bun prieten de-al meu.
AGERPRES: Aici sunteți la o conferință de presă împreună cu o altă doamnă a muzicii, Mirabela Dauer. Nu știu de ce unii colegi de breaslă au numit-o ”piticul atomic”…
Marius Țeicu: Aaaa, păi acum îi spunem ”piticul atomic”, după Revoluție, înainte nu puteam să spunem așa ceva, i se spunea ”privighetoarea muzicii ușoare”, avea și un cântec cu privighetoarea, compus de Marian Nistor. Ce poză mișto!!!! Mi-ați făcut o mare bucurie. Și mie, și celor cu care ați făcut interviuri, și celor cu care veți mai face, să știți că ne faceți fericiți. Și atunci când v-ați gândit la genul ăsta de interviu, pe care nu l-am mai văzut — cu poze, cu amintiri, v-ați gândit foarte bine.
AGERPRES: Cea mai recentă fotografie este din 2014, când ați fost în juriu la un festival pentru copii, alături de altă doamnă…
Marius Țeicu: Eu toată viața mea am stat lângă doamne. Acasă numai femei și fetițe am avut la un moment dat. Era fiică-mea, era socră-mea, era mama, era mama mare a nevestei și nevastă-mea. Stăteam cu cinci, sunt obișnuit. (râde — n.r.)
AGERPRES:….o artistă cu care ați avut un alt duet frumos, ”Unde erai”.
Marius Țeicu: Aaaa, Corina! Trebuie să vă spun ceva. Am scris duetul ”Unde erai”… și filmam la TVR alb-negru. Zice Aurora Andronache, redactorul muzical: Acum ar trebui să dansați. Și apărem noi la TV, eu și Corina dansam, ochi în ochi, iar fiică-mea, care avea 4 ani, se uită la televizor și strigă: Ia mâna de pe tati! (râde — n.r.). Apoi a crescut și a înțeles că era spectacol. Am cântat cu Corina, i-am scris multe piese, am făcut show-uri multe împreună, am fost în turnee, am fost invitat și în emisiunile ei de la Național TV, este un om extraordinar.
Am avut parte de norocul să găsesc niște interpreți care să-mi pună în valoare piesele. Marele Enescu spunea la un moment dat că actul de creație se termină odată cu interpretarea. Toți artiștii mi-au fost colegi extraordinari, ne-am înțeles bine, am cântat cu pasiune, cu plăcere, uneori cu sacrificii, dar era o bucurie să vedem că publicului îi place ce facem.
AGERPRES: Am vorbit despre ce ați compus, despre ce ați făcut. Ce faceți acum?
Marius Țeicu: Acum dau un interviu pentru AGERPRES, am avut mari emoții și mă bucur că ați venit la mine cu aceste poze… (râde — n.r.). Acum compun niște piese pentru câțiva copii care îmi plac mie, trebuia să mai compun și un musical, dar e vreme de criză și e cam greu cu decoruri, cu costume… am muncit mult la cartea asta, am compus două piese pentru Mirabela, pentru Monica Anghel, mai muncesc la un site, am compus un duet pentru Fuego și Mirabela, adică nu stau. Sunt și dublu bunic, am o nepoțică de 5 ani, un nepot de 8 ani, familie mare, am grijă de toți, de la mama mea, de 94 de ani, până la cei mici.
AGERPRES: Vă mulțumim că v-ați găsit vreme să răsfoim acest album cu fotografii, pe care vi-l dăruim cu drag!
Marius Țeicu: Aaaaa, vă mulțumesc mult! Le mulțumesc și celor care îmi scriu, eu voi lucra câte zile voi avea, tot cu muzica voi fi.
AGERPRES/(autor: Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)