La 23 februarie, Sultanatul Brunei sărbătorește ziua independenței față de protectoratul britanic (1984).
Foto: (c) turistik.ro
Liniștit și opulent, dar în același timp modern și tradițional, capitala Sultanatului Brunei, Bandar Seri Begawan, beneficiază de o moștenire istorică, arhitecturală și culturală deosebit de bogată.
Ocupând o suprafață de 571 km pătrați și având o populație de peste 279.924 de locuitori, acest oraș format pe malul nordic al râului Brunei reprezintă centrul guvernamental și financiar al țării. În plus, Bandar Seri Begawan este totodată și inima peisajului cultural din Brunei, fiind gazda unora dintre cele mai venerate obiective turistice ale țării, precum moscheea sultanului Omar Ali Saifuddien.
Capitala, inițial cunoscută ca Bandar Brunei sau Orașul Brunei, a primit actualul nume la 5 octombrie 1970, din partea sultanului Omar Ali Saifuddien III (1914-1986).
Foto: (c) turistik.ro
Principala atracție a orașului o reprezintă, fără îndoială, moscheea sultanului Omar Ali Saifuddien, un simbol al țării, dar și unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din întreaga lume. Exemplu al arhitecturii islamice moderne, această clădire înaltă de 52 de metri, a fost construită în 1958, pe o lagună artificială de pe malul râului Brunei, și prezintă un dom învelit în aur pur, grădini luxuriante cu numeroase fântâni, iar în interior pereți de marmură italiană, covoare scumpe și un lift.
O altă moschee, la fel de interesantă, este moscheea Jame’Asr Hassanal Bolkiah, cunoscută de localnici sub denumirea de moscheea Kiarong. A fost construită pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a domniei sultanului Hassanal Bolkiah (aflat pe tronul țării din 1967).
Muzeul Național al Bruneiului — Muzeul Brunei — a fost deschis oficial de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în 1972. Este situat în zona arheologică de la Kota Batu, la doar 5 km de Bandar. Principalele sale colecții includ istoria naturală a țării, obiceiurile și tradițiile țării, vestigii ceramice, dar și articole reprezentând începuturile industriei petroliere.
Alte puncte de interes sunt: Muzeul de Tehnologie Malay, deschis publicului în 1988, Muzeul regal ”Regalia”, situat în apropiere de centrul orașului și dedicat sultanului Hassanal Bolkiah (construit în 1992), Centrul de Istorie Brunei, înființat în 1982; Galeria de Timbre Brunei; ”Casa celor 12 acoperișuri”, una dintre cele mai vechi clădiri ale orașului, construită în 1906, găzduiește, în prezent, o serie de colecții care fac referire la lunga relație dintre sultanat și Marea Britanie.
Palatul ”Istana Nurul Iman” este reședința oficială a Majestății Sale, sultanul Hassanal Bolkiah. Construcția a fost finalizată în 1984, devenind astfel cel mai mare palat prezidențial din lume, dar și cea mai spațioasă reședință familială ridicată vreodată. Palatul are 1.788 de camere, 257 de băi, o sală de dans pentru 5.000 de persoane, o moschee încăpătoare ce poate găzdui până la 1.500 de oameni, 5 piscine și o parcare pentru 110 automobile. Impozanta clădire nu este deschisă publicului decât cu ocazia sărbătorii islamice Hari Raya Aidilfitri, ce are loc în fiecare an. În cele trei zile de sărbătoare sunt așteptați aproximativ 110.000 de vizitatori.
În Bandar Seri Begawan se găsește cel mai mare sat pe apă, ”Kampung Ayer”, locuit de peste 20.000 de oameni. Vechi de peste 1.000 de ani, satul este alcătuit din peste 4.200 de structuri ce includ case, moschei, restaurante, școli, magazine și un spital, toate conectate între ele prin 29.140 m de poduri de lemn. Cea mai bună modalitate de a vizita ”orașul pe apă” este cu ajutorul unui taxi acvatic.
Foto: (c) turistik.ro
Orașul oferă, totodată, posibilitatea de relaxare în multele dintre spațiile sale verzi, precum parcul ”Bukit Subok”, cu o panoramă excelentă asupra satului pe apă, parcul ”Jalan Tasek Lama”, situat la o distanță extrem de mică de centru, parcul ”Persiaran Damuan”, creat în 1986 ca o piață, care impresionează printr-o expoziție permanentă ce prezintă opera câte unui sculptor din fiecare țară a Asiei de Sud-Est, dar și prin cele mai frumoase priveliști către palatul Istana Nurul Iman.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)