O rețetă străveche, datând de la sfârșitul secolului al XV-lea, referitoare la prepararea sarmalelor din orez și semințe de dovleac, este perpetuată de locuitorii din comuna Șișești, județul Mehedinți.
Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES
Etnologul Titu Dinuț, custodele muzeului din localitate, spune că rețeta de preparare a sarmalelor din frunze de viță de vie cu semințe de dovleac, orez și praz a fost transmisă din generație în generație în toate gospodăriile din localitățile de munte situate în actualul Geoparc “Platoul Mehedinți”.
Mâncarea respectivă se prepară pentru zilele de post. Ingredientele utilizate pentru prepararea a 30 de sarmale oltenești sunt următoarele: 200 grame semințe de dovleac, 200 grame de orez, 200 grame de praz, 100 grame bulion, trei crenguțe de busuioc, două crenguțe de cimbru, șase foi de dafin, 20 bobițe de piper, două grame de sare.
Sarmalele se prepară astfel: semințele de dovleac se pisează în pivă fără să se decojească, se cerne făina rezultată, după care aceasta se amestecă cu orezul care a fost ținut timp de cinci minute în apă clocotită. Se adaugă mirodeniile și prazul tocat care, de asemenea, a fost opărit și se frământă precum aluatul de pâine. Compoziția rezultată se pune pe frunza de viță de vie și se împăturește asemeni foii de varză murată și se așează la fiert.
Gospodinele din satele de munte din Mehedinți cred că sarmalele lor sunt cele mai delicioase, o dovadă că au dreptate sunt diplomele obținute la Festivalul “Oale și sarmale”, care se organizează de Primărie, în ultimii patru ani cu fonduri europene.
Sarmalele oltenești din semințe de dovleac, orez și praz au răspuns și gustului participanților la un târg de mâncăruri tradiționale din Republica Serbia, unde nu numai că au făcut senzație, ci au trezit interesul membrilor unui juriu care a promis că vor ajunge în 2015 “în satul cu cele mai dulci sarmale din Europa”, potrivit primarului Marian Răducanu.
AGERPRES/(A — autor: Florian Copcea, editor: Cristian Anghelache)