În fiecare an, la 20 martie, este sărbătorită Ziua internațională a francofoniei, dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume, care vorbesc sau folosesc în mod regulat limba franceză. Evenimentul reprezintă un prilej de a face cunoscute valorile culturale ale acestei limbi, solidaritatea și deschiderea spre dialog ce îi caracterizează pe vorbitori.
Foto: (c) francophonie.org
Termenul “francofonie” desemnează oamenii și țările vorbitoare de limbă franceză. Cuvântul a fost creat de eseistul francez Onésime Reclus, în 1880, pentru regiunile geografice în care se comunică permanent în limba franceză.
Limba franceză, valorile solidarității și dialogul inter-cultural ce definesc francofonia sunt celebrate în prezent în peste 100 de țări, cu prilejul Zilei internaționale a francofoniei, aleasă pentru a marca semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a Convenției prin care a fost creată Agenția de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), astăzi Organizația Internațională a Francofoniei (OIF). Instituită în 1998, de Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), ziua a fost sărbătorită prima dată de 49 de țări francofone membre.
În calitate de stat membru cu drepturi depline al OIF, România celebrează Ziua internațională a francofoniei din anul 1993. Atât pe plan intern, cât și pe plan extern, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României peste hotare, ziua este sărbătorită printr-o serie de manifestări cultural-artistice și științifice, reunite în cadrul săptămânii francofoniei în perioada martie-aprilie. Manifestările au drept scop promovarea imaginii României, a diversității și valorilor francofone, marcarea identității francofone a României și vizează mediul diplomatic, academic, mass-media, mediile școlare, publicul larg.
În prezent, Organizația Internațională a Francofoniei cuprinde 80 de state și guverne (57 de state membre și 23 de țări cu statut de observator), care reprezintă împreună mai mult de o treime din statele membre ale Națiunilor Unite, cu o populație de peste 890 de milioane de persoane, inclusiv 220 de milioane de vorbitori de limba franceză.
La 20 martie, Organizația Națiunilor Unite (ONU) sărbătorește Ziua limbii franceze, data fiind aleasă special pentru a fi marcată prin Ziua internațională a francofoniei. În 2010, pentru a sublinia importanța multilingvismul și a diversității culturale, ONU a hotărât să celebreze cele șase limbi oficiale ale sale și a ales o zi simbolică pentru fiecare: franceza (20 martie — Ziua internațională a francofoniei), chineza (20 aprilie — inventarea caracterelor chinezești de Cangjie), engleza (23 aprilie — ziua de naștere a dramaturgului și poetului William Shakespeare), rusa (6 iunie — ziua de naștere a poetului și dramaturgului Aleksandr Pușkin), spaniola (12 octombrie — Ziua hispanității) și araba (18 decembrie — Adunarea Generală ONU desemnează araba ca a șasea limbă oficială a organizației, în 1973).
Franceza, care a fost în secolul al XIX-lea limba diplomației, deține încă un loc aparte în cadrul Națiunilor Unite. Aceasta nu este doar una din cele șase limbi oficiale, ci și una din cele două limbi de lucru ale Secretariatului ONU. 38 de țări din 193 de state membre utilizează franceză pentru a comunica cu organizația, 40% din personalul operațiunilor de menținere a păcii este desfășurat în țările francofone, iar Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare are reprezentanțe în 24 de țări francofone.
AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)