În preajma echinocțiului de primăvară în emisfera de nord și a echinocțiului de toamnă în emisfera sudică este celebrată Ziua mondială dedicată povestirii. În 2015, este marcată la 20 martie, reprezentând o sărbătoare a artei povestirii orale.
Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES
În fiecare an este aleasă o temă, printr-o convenție între povestitorii din întreaga lume. Tema pentru anul 2015 este cuvântul “dorințe”, prin care suntem îndemnați să povestim despre planurile și visele noastre, pentru a fi cunoscute de toată lumea.
În fiecare an sunt organizate manifestări culturale pe parcursul a 2, 3 zile, în ambele emisfere începând din ziua echinocțiului. În cadrul reuniunilor, participanții își împărtășesc reciproc experiențele trăite personal, pentru a învăța unii de la alții, pentru a fi folosite ca sursă de inspirație, dar și pentru a stabili prietenii și contacte noi.
La noi în țară, pentru a celebra Ziua internațională a povestirii, au loc lansări de carte, întâlniri cu scriitori și cu actori la care poate participa publicul larg.
Această zi își are rădăcinile într-o zi națională din Suedia, aniversată între 1991-1992, numită “Alla berättares Dag” (O zi întreagă pentru povestitori). A fost aniversată apoi în cercuri restrânse de povestitori. În 1997, povestitori din Perth, Australia de Vest, au organizat întruniri timp de cinci săptămâni, pentru a celebra ziua de 20 martie drept “Ziua internațională a naratorilor”. În același timp, această zi a fost sărbătorită în Mexic și în alte țări din America de Sud. În 2002, marcarea acestei zile s-a răspândit în Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda și Estonia. În 2003, ideea a prins contur în Canada și în alte țări, evenimentul devenind cunoscut pe plan internațional ca Ziua mondială dedicată povestirii. Începând din 2004, Franța a participat la manifestări cu evenimentul “Jour Mondial du Conte”. În 2005, au fost organizate evenimente în 25 de țări, iar numărul acestora crește în fiecare an, potrivit paginii dedicate zilei World Story Telling Day.
AGERPRES /(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)