Ziua internațională Nowruz este sărbătorită la 21 martie, dată la care are loc, de cele mai multe ori, echinocțiul de primăvară. Această zi marchează nu numai prima zi de primăvară, ci, conform site-ului oficial al Organizației Națiunilor Unite, marchează și începutul unui nou an pentru peste 300 de milioane de persoane din lume, fiind sărbătorită de peste 3.000 de ani în Balcani, în Bazinul Mării Negre, în Caucaz, în Asia Centrală, în Orientul Mijlociu și în alte regiuni.
Foto: (c) www.un.org
Cuvântul Nowruz, de origine persană/iraniană, înseamnă ”zi nouă”. În momentul echinocțiului de primăvară, razele soarelui cad perpendicular pe linia ecuatorului, luminând în mod egal atât emisfera nordică, cât și pe cea sudică, iar ziua este egală cu noaptea. Nowruz este o celebrare a renașterii naturii.
Ziua internațională Nowruz este sărbătorită de oameni care aparțin diferitelor comunități și religii, dar pentru adepții zoroastrismului este o sărbătoare sfântă.
Originară din Persia, Nowruz a fost marcată inițial într-una dintre capitalele Imperiului Ahemenid, primul dintre imperiile persane, și de aici s-a răspândit în toate regiunile care au intrat sub influența culturală persană sau iraniană, ajungând să fie celebrată în Afghanistan, Azerbaidjan, Caucazul de Nord, în estul Turciei și în nordul Irakului, în Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kârgâstan, Kazahstan și în alte câteva comunități din Asia centrală și de sud.
Sărbătorirea zilei Nowruz promovează valorile păcii și ale solidarității între generații și în interiorul familiilor, dar și consolidarea legăturilor între popoare, bazate pe respect reciproc și pe relații de bună vecinătate, contribuind astfel la diversitate culturală și la prietenie între diferite comunități. Ritualurile practicate cu această ocazie reflectă legătura inseparabilă dintre om și natură și a respectului acestuia față de sursele naturale de viață.
Proiectul privind decretarea Zilei internaționale Nowruz a fost elaborat de statele Afganistan, Azerbaidjan, Albania, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Iran, India, Kazahstan, Kârgâstan, Tadjikistan, Turcia și Turkmenistan și a fost prezentat la cea de-a 64-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite. La 30 septembrie 2009, Nowruz a fost inclusă în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO, iar la cea de-a 71-a reuniune plenară, care a avut loc la 23 februarie 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care data de 21 martie devenea Ziua internațională Nowruz. Cu aceeași ocazie, au fost invitate să participe la evenimentele prilejuite de această sărbătoare toate statele membre interesate, îndeosebi agențiile specializate și UNESCO, cât și organizațiile partenere, fie ele internaționale sau regionale, dar și organizațiile non-guvernamentale.
În prezent, în țările care sărbătoresc Ziua internațională Nowruz, dar și în comunitățile acestora de peste hotare, se organizează festivaluri tradiționale, concerte, evenimente culturale sau chiar adevărate ceremonii de plantare, pentru a marca, astfel, renașterea naturii.
AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)