La 21 martie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua mondială a teatrului de păpuși. Marcată de multă veselie și bună-dispoziție, reprezintă și un prilej pentru a-i sărbătorii pe artiștii din acest domeniu (segment al artei), din întreaga lume. Această artă este un imn adus demnității umane și reunește, prin poezie, generațiile întregi.
Foto: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES FOTO
Ziua mondială a teatrului de păpuși celebrează bucuria nemărginită, pe care păpușile reușesc să o transmită în toate culturile, de mii de ani. Pe scena teatrului de păpuși, se împletesc vechile tradiții cu metodele moderne. Marionetele, ca o formă autonomă de expresie artistică, se află în continuă evoluție. Prin construirea și manipularea acestor jucării, se transmit vise și emoții, se construiesc personalitățile copiilor și tinerilor. Păpușarii prin jocul lor (în narațiunea scenică) inspiră creativitatea, descoperă noi forme ale frumuseții și armoniei, se luptă pentru o lume mai bună și mult mai umană.
Păpușa își are originile în una dintre formele cele mai primitive și originale ale artei. S-a născut din jocul dezinteresat, spontan, transparent și care, în mod natural, a devenit din ce în ce mai complex, adoptând mai multe forme și conținuturi. Reprezintă obiectul căruia artiștii îi dau viață prin măestria îndemânării ce îi caracterizează și transmit din generație în generație ideile cele mai importante, cele mai vii credințe și povești. La nivel mondial această formă teatrală beneficiază de foarte multă atenție și ocupă un loc important în zona artistică.
Teatrul Țăndărică din București marchează această sărbătoare aducând în fața publicului iubitor al teatrului de păpuși, piesa “Scufița Roșie” — adaptarea textului fraților Grimm. Teatrele de păpuși sau marionete, din întreaga țară, organizează în această zi spectacole dedicate copiilor.
Inițiată de Teatrul de păpuși “Dzhivada Zolfagariho” din Iran, marcarea acestei zile a fost supusă spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale de Marionete (UNIMA), desfășurat la Magdeburg, în 2000. Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internațional al UNIMA de la Atlanta, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea Zilei mondiale a teatrului de păpuși, sărbătorindu-se pentru prima dată în 2003.
AGERPRES /(Documentare — Daniela Dumitrescu; editor: Irina Andreea Cristea)