Facebook Twitter Email

Ziua mondială a poeziei este sărbătorită anual la 21 martie, obiectivul său principal fiind acela de a încuraja o revenire la tradiția orală, de a susține recitalurile de poezie, pentru a restabili un dialog între poezie și celelalte arte, precum teatru, dans, muzică și pictură, evidențiind astfel dictonul lui Delacroix: “Nu există nici o altă artă fără poezie”.

Foto: (c) Paula NEAMȚU / Arhiva AGERPRES

În mesajul său din acest an, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, subliniază: “Fiecare poem este unic, dar fiecare reflectă universul experienței umane, aspirația în creație, care traversează toate granițele și frontierele de timp și spațiu, pentru afirmarea constantă a umanității ca o singură familie..”

Ziua internațională a poeziei este celebrată ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni desfășurate la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999. Poezia transmite valorile cele mai intime ale diverselor culturi. UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane. Unul dintre obiectivele principale ale zilei este de a susține diversitatea lingvistică prin intermediul expresiei poetice și de a oferi limbilor, pe cale de dispariție, posibilitatea de a fi auzite în cadrul comunităților lor.

Prin marcarea acesteia se promovează și eforturile editurilor, care încearcă să se afirme în acest domeniu publicând colecții ale poeților tineri. Și, nu în cele din urmă, este promovată imaginea poeziei în mass-media, astfel încât această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, ci să fie văzută ca un mijloc de afirmare a identității unei societăți.

Pentru a marca această zi, în Pasajul Universității din București, are loc un performance vizual-poetic propus de designerul Radu Vișan—”Livada cu poeme”, informează Muzeul Național al Literaturii Române, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în Pasajul Universității vor fi amplasați 16 copaci (oranj, mov, verde, turcoaz, galben, roșu), care alcătuiesc “Livada cu poeme”. Fiecare copac va fi constituit din patru segmente, rezultat al intersecției dintre două planuri. În primele două segmente vor sta poeziile unui poet în viață, iar pe celelalte două un poet aflat în “Raiul literaturii”. Doi copaci vor fi rezervați debutanților și patru pentru Tudor Arghezi, Ion Minulescu, Nichita Stănescu și George Bacovia. Fiecare din acești patru copaci vor fi însoțiți de câte un șevalet cu portretele poeților și adresele caselor lor memoriale.

Pe o scenă special amenajată, între orele 17.00-19.00, va avea loc recitalul poeților invitați în proiect: Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Horia Gârbea, Ioana Nicolaie, Ioan Es Pop, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Paul Vinicius. Participă actorii: Claudia Drăgan, Raluca Grumăzescu, Cristi Dionise, Sebastian Vâlcea. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române din București, Filiala București Poezie — Uniunea Scriitorilor din România și Asociația atf.Fel, proiectul fiind susținut de Primăria Municipiului București.

AGERPRES /(Documentare — Daniela Dumitrescu; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva