O rețetă specific bănățeană pentru masa de Paște este ‘omleta’ din intestinele de miel, un preparat ”vechi de când există mielul pe pământ”, așa cum susțin gospodinele din zona rurală a Timișului.
Foto: (c) George ANDREI / Arhiva AGERPRES
Doamna Reli, din localitatea Giulvăz, spune că partea cea mai neplăcută la pregătirea rețetei este atunci când trebuie spălate și curățate mațele, dar tot ea adaugă că merită efortul.
”Se iau intestinele de la un miel și se spală foarte bine, în interior, fie prin introducerea unui furtun cu jet fluent de apă rece prin el, fie le putem pune direct la robinet și lăsăm să treacă apa prin fiecare intestin; le mai putem și scurta. După ce vedem că sunt curate, le tăiem pe lungime, desfăcându-le practic și continuăm să le mai spălăm sub jet puternic de apă rece. Apoi, le lăsăm într-un vas cu apă rece în care punem și vreo trei linguri de oțet, după care le frecăm bine-bine cu sare. Ele vor deveni albe și fără niciun fel de miros. Fuduliile, indiferent cât le spălăm, tot mai păstrează mirosul specific, dar intestinele de miel, nu”, menționează doamna Reli.
De acum, spune ea, treaba este ca și terminată.
”Într-o cratiță punem ulei și tocăm o legătură vânjoasă de ceapă verde, atât bulbul cât și frunzele, și niște frunze de pătrunjel pe care le călim bine cu sare și piper, apoi adăugăm intestinele de miel și după vreo 15-20 de minute, când se înmoaie bine cărnița fragedă se pot adăuga și două-trei ouă întregi, dar nu le lăsăm să devină ochiuri, ci le frecăm cu intestinele. Gustul este de-a dreptul captivant, iar după ce veți termina o porție veți constata că a fost prea puțin. La final, nu uitați versurile cântecului ‘Cin’ te mâncă, mielule?/Dumneavostră, domnule”’, încheie doamna Reli.
AGERPRES/(AS — autor: Otilia Halunga, editor: Adrian Drăguț)