Peste 7.500 de credincioși din Prahova, dar și din împrejurimi au participat, vineri, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, la hramul Mănăstirii Ghighiu, una dintre cele mai cunoscute din județ, unde se află un izvor despre a cărui apă se spune că are proprietăți tămăduitoare, dar și o icoană făcătoare de minuni veche de peste patru sute de ani.
Fotografii: (c) Anamaria TOMA / AGERPRES FOTO
Încă de la primele ore ale zilei, când soarele nu își arătase încă primele raze, credincioșii au început să sosească la Ghighiu, astfel încât, ca de fiecare dată de Izvorul Tămăduirii, curtea mănăstirii a fost plină de mii de enoriași.
Copii, tineri și bătrâni, unii sănătoși, alții cu probleme grave de sănătate, toți s-au adunat aici, cu infinite speranțe de mai bine, pentru a participa la slujba religioasă susținută de un sobor de preoți și pentru a lua agheasmă.
Nici multele ore petrecute în picioare la cozile formate între gardurile de protecție ale jandarmilor fie pentru a aprinde doar o lumânare pentru cei vii sau morți, fie pentru a primi una dintre cele 10.000 de sticle cu apă sfințită pregătite de măicuțele de la mănăstire sau pentru a aștepta răbdători ca vestitul izvor tămăduitor să picure strop cu strop în căni ori bidoane de plastic, nici temperatura de peste 25 de grade, foarte ridicată pentru o zi de primăvară, nu i-a făcut pe enoriașii veniți din tot județul Prahova, dar și din București și din împrejurimi să părăsească lăcașul de cult.
Dacă adulții și vârstnicii au suportat cu stoicism orele de așteptare, copiii au optat pentru jocul cu mingea la iarbă verde sub privirile îngăduitoare ale jandarmilor.
Și, ca la orice sărbătoare de hram, așa cum se obișnuiește în fiecare biserică la astfel de ocazii, și la mănăstirea Ghighiu credincioșii au primit de mâncare, respectiv 2.300 de porții pește fript la grătar și mămăligă.
Mănăstirea Ghighiu este situată la câțiva kilometri distanță de municipiul Ploiești, ea fiind foarte cunoscută inclusiv pentru că multe vedete autohtone au declarat că vin aici să se roage pentru trup și suflet, pentru a găsit pacea sau chiar pentru vindecări ori alte minuni.
La această mănăstire există un izvor cu apă tămăduitoare, de la care lăcașul de cult și-a luat hramul, de-a lungul vremii fiind culese mărturii ale unor oameni care ar fi consumat această apă, vindecându-se de diferite boli.
De asemenea, credincioși din toată țara vin la Ghighiu pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni “Maica Domnului Siriaca”, veche de peste 400 de ani, care se află la acest lăcaș de cult din anul 1958.
În timpul manifestărilor de la Mănăstirea Ghighiu, circulația în zonă s-a desfășurat cu dificultate pe ambele sensuri de mers, mașinile rulând în coloană pe o distanță de aproximativ trei kilometri.
La fața locului s-au aflat zeci de polițiști rutieri și de ordine publică, dar și aproximativ 130 de jandarmi de la Gruparea Mobilă “Matei Basarab” Ploiești, aceștia din urmă montând în curtea mănăstirii garduri de protecție și formând culoare speciale prin care enoriașii au fost dirijați pentru a lua apă sfințită, astfel încât să fie evitate busculadele.
AGERPRES/(AS — autor: Anamaria Toma, editor: Cristian Anghelache)