Facebook Twitter Email

La 22 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Mamei-Pământ de către toate stele membre ale Națiunilor Unite. Mai exact, la 23 aprilie 2009, prin Rezoluția 63/278, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat ziua de 22 aprilie ca “International Mother Earth Day”. O altă inițiativă a ONU pentru planeta noastră a fost Rezoluția 60/192 din 22 decembrie 2005, prin care anul 2008 era proclamat Anul Internațional al Planetei Pământ.

Foto: (c) www.earthday.org

În întreaga lume, cuvântul “mamă” are o mare putere. Pământul este “mamă” pentru fiecare din noi — o planetă uluitoare care, din timpuri imemoriale, a susținut nenumărate forme de viață. Atâta timp cât trăim, avem nevoie de aer, apă, sol fertil și nenumărate alte daruri pe care această planetă ni le oferă, susține secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul pentru ediția 2015 a acestei zile.

În 2015, Ziua Internațională a Mamei-Pământ are ca slogan “Este rândul nostru să conducem”, accentul fiind pus pe contribuția umanității în domeniul protecției mediului, conform paginii dedicate zilei, www.un.org. Este tras un semnal de alarmă în privința schimbărilor climatice, care afectează deja oameni, animale și locuri din întreaga lume, situație ce necesită schimbări urgente.

Ziua Internațională a Mamei-Pământ este marcată la noi în țară în mai multe orașe prin diverse activități, precum plantări și lucrări de întreținere în grădini botanice și parcuri, acțiuni școlare în unități de învățământ, spectacole etc.

Tot la 22 aprilie, este marcată Ziua Planetei Pământ, inițiată de senatorul american Gaylord Nelson ca zi de luptă împotriva poluării. Simbolul ales pentru această sărbătoare a planetei Terra este litera grecească teta de culoare verde pe fundal alb. A fost marcată pentru prima dată la 22 aprilie 1970, când aproximativ 20 de milioane de americani au participat la manifestații anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite. Ulterior, în 1990, datorită eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, Ziua Planetei Pământ a început să fie organizată la nivel internațional, în peste 140 de țări.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva