Gimnasta Andreea Munteanu și inventatorul Corneliu Birtok Băneasă au fost premiați luni de Consiliul Local Deva pentru rezultatele obținute la competițiile internaționale la care au fost prezenți în această primăvară, fiecare dintre aceștia fiind recompensați cu câte un premiu în bani în valoare de 4.000 de lei.
Foto: (c) Simion MECHNO / Arhiva AGERPRES
Andreea Munteanu a câștigat medalia de aur la bârnă cu ocazia Campionatului European de Gimnastică de la Montpellier, iar inventatorul Corneliu Birtok Bănească a reușit să obțină medalia de aur pentru o invenție pe care a prezentat-o la Salonul internațional de invenții de la Geneva.
Deoarece Andreea Munteanu nu a putut fi prezentă la festivitatea de premiere, pentru că se pregătește cu lotul național în Centrul Olimpic de la Izvorani, ea fost reprezentată de sora sa geamănă, Adelina, și de către directorul Colegiului Național Sportiv “Cetate” Deva, Adrian Liga.
“Deplasarea la Deva ar fi însemnat pentru Andreea o întrerupere a programului de pregătire de câteva zile. Andreea se pregătește acum pentru Campionatul Mondial de la Glasgow, ce va avea loc în toamna acestui an. Pentru ea contează însă foarte mult acest premiu”, a declarat Liga.
La rândul său, inventatorul Corneliu Birtok Bănească a arătat că premiul este unul foarte important pentru el, deoarece se constituie într-o recunoaștere a eforturilor și pregătirii sale. “Este foarte bine să fi premiat în afara țării, dar premierea acasă valorează cât toate cele 21 de saloane internaționale de invenții la care am fost prezent până acum. Am arătat că un oraș ca Deva poate conta pe harta inventicii din Europa”, a spus inventatorul.
Primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, le-a mulțumit celor doi tineri premianți, afirmând că autoritățile locale sprijină dezvoltarea activității sportive la Colegiul Național Sportiv “Cetate” Deva, apreciat ca un centru de excelență în gimnastică.
În ceea ce privește activitatea inventatorului Corneliu Birtok Băneasă, primarul a menționat că activitatea unor asemenea oameni ar trebui sprijinită mai mult de statul român și de comunitățile locale, pentru ca invențiile acestora să-și găsească ulterior un corespondent în practică.
AGERPRES/(AS — autor: Sorin Blada, editor: Cristian Anghelache)