Ziua cooperării civili-militari este sărbătorită la 30 aprilie.
Foto: (c) Arhiva AGERPRES
La 30 aprilie 1997 a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC în Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente.
În prezent, în Armata României există structuri CIMIC în statele majore, de la eșalonul brigadă în sus, având ca element principal de execuție Batalionul 1 CIMIC, înființat în anul 2001, sub denumirea Grupul 1 CIMIC și, sub actuala denumire, din 2004.
Cooperarea civili-militari (NATO-CIMIC) reprezintă totalitatea acțiunilor întreprinse pentru a stabili și a menține cooperarea între comandanții militari, populația civilă și instituțiile din zona de operații, în vederea asigurării unui climat de securitate. Structurile CIMIC își desfășoară activitatea în sprijinul conducerii acțiunilor militare, desfășurate cu ajutorul instituțiilor civile și al populației, pe timpul pregătirii și desfășurării acțiunilor militare. Pe de altă parte, CIMIC acționează în sprijinul autorităților administrației publice centrale sau locale și al populației, pentru restabilirea ordinii constituționale după încetarea ostilităților, pentru normalizarea situației în zonele de conflict sau pentru înlăturarea efectelor dezastrelor naturale sau industriale. De asemenea, un alt element important îl constituie acordarea sprijinului în realizarea unor proiecte de infrastructură, educație și asistență umanitară.
În teatrele de operații funcționau organizații civile, cu scopul de a ajuta populația din zonă. Pentru a coordona activitatea din aceste zone, NATO a inițiat și a aprobat crearea unei structuri multinaționale responsabile de cooperarea civil-militară, cu misiuni în cadrul Operațiilor Colective de Apărare (Collective Defence Operations) și în cadrul Operațiilor de Răspuns la Crize (Crisis Response Operations), pentru asigurarea păcii și a securității internaționale. Astfel, în 2002, a fost creat Grupul Multinațional CIMIC, care este constituit în prezent din reprezentanți ai armatelor din șase state membre NATO: Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România și Slovenia. România este membră a Grupului din 19 ianuarie 2006. Președinția grupului este asigurată de fiecare stat, prin rotație la doi ani. În perioada februarie 2012-februarie 2014, președinția a fost asigurată de România.
AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)