Zilele 8-9 mai au fost declarate Zile de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în Al Doilea Război Mondial de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 59/26, din 22 noiembrie 2004, marcate fiind pentru prima dată în 2005.
Foto: (c) www.un.org
Adunarea Generală a ONU a adoptat, în cadrul celei de-a 69 sesiuni, din 26 februarie 2015, Rezoluția 69/267, prin care anunța aniversarea a șaptezeci de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial printr-o reuniune solemnă și specială a Adunării Generale pentru comemorarea tuturor victimelor acestui conflict. De asemenea, menționa și redactarea unei scrisori de către președintele a Adunării Generale, la 15 aprilie 2015, care ulterior a fost trimisă tuturor reprezentanților și observatorilor permanenți ai ONU, potrivitwww.un.org.
Adunarea Generală, în cadrul sesiunii menționate, a făcut trimitere la Rezoluția 59/26 prin care a declarat zilele de 8 și 9 mai ca un moment de comemorare și reconciliere, recunoscând în același timp că statele membre au zile specifice prin care marchează victoria și comemorează victimele celui de-Al Doilea Război Mondial.
A invitat statele membre, agențiile ONU, organizațiile neguvernamentale și persoanele fizice să sărbătorească, în fiecare an, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată și să aducă un omagiu celor ce și-au pierdut viața în timpul flagelul mondial. În acest sens, a fost adoptată și Rezoluția 64/257 de Adunarea Generală a ONU, la 2 martie 2010, care prevedea și marcarea a șaizeci și cinci de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În aceste zile, în numeroase țări, organizații guvernamentale și non-guvernamentale organizează ceremonii memoriale — depuneri de coroane, dedicate celor care și-au sacrificat viețile, victimelor Holocaustului și celor care au murit în lagărele de concentrare. Printre țările care marchează șaptezeci de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, se numără și Polonia, Germania, Marea Britanie, Rusia, unde vor fi prezenți numeroși șefi de stat și reprezentanți ai organizațiilor internaționale. Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, va asista la manifestările prilejuite de împlinirea a șaptezeci de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, care vor avea loc la 9 mai la Moscova.
Adunarea Generală a ONU subliniază în rezoluțiile sale că acest eveniment istoric a stabilit condițiile pentru crearea Organizației Națiunilor Unite, concepută pentru a salva generațiile viitoare de flagelul războiului.
Ea îndeamnă toate statele membre să își unească eforturile pentru a face față noilor provocări și amenințări teroriste. În conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, statele membre trebuie să depună toate eforturile pentru a rezolva disputele prin mijloace pașnice, astfel încât să nu pună în pericol pacea și securitatea internațională.
Menționează, de asemenea, progresele înregistrate de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial prin depășirea moștenirii lăsate de acest flagel și îndreptarea omenirii spre reconciliere, cooperare internațională și regională, promovarea valorilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special prin intermediul Națiunilor Unite, precum și prin înființarea de organizații regionale și de alte organisme adecvate, potrivit www.un.org.
O reuniune specială solemnă a Adunării Generale pentru comemorarea tuturor victimelor de război a avut loc la 5 mai în 2015, la sediul Națiunilor Unite, de la New York, marcând totodată șaptezeci de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)