În 2015, Ziua mondială a păsărilor migratoare se aniversează atât la 9, cât și la 10 mai. Fenomenul migrației păsărilor prezintă o importanță deosebită, acestea acționând ca indicatori ai ecosistemului, biodiversității și schimbărilor climatice.
Foto: (c) unep-aewa.org
Tema pentru 2015, “Să producem energie prietenoasă pentru păsări”, își propune să evidențieze importanța implementării tehnologiilor pentru crearea energiei într-un mod care să prevină, să reducă și să atenueze impactul lor asupra păsărilor migratoare și a habitatelor acestora. Totodată, este necesară informarea și conștientizarea populației, dar și a factorilor de decizie, cu privire la pericolul care s-a creat, în ultimul timp, prin dezvoltarea industriei energetice care utilizează surse neconvenționale de energie, ca răspuns la reducerea emisiilor de carbon, dar care pot provoca alte dezechilibre inclusiv asupra biodiversității dacă nu sunt evaluate toate riscurile.
În fiecare an, milioane de păsări migratoare luptă cu extinderea masivă a diverselor mijloace de generare și distribuire a energiei. Păsările sunt supuse efectelor de barieră din infrastructura energetică sau sunt electrocutate, de cele mai multe ori cauzându-le moartea. Orientarea industriei energetice spre obținerea de energie regenerabilă și durabilă se așteaptă să aibă efecte pozitive inclusiv asupra păsărilor migratoare.
Ziua mondială a păsărilor migratoare din 2015 marchează și 20 de ani de la adoptarea Acordului african-eurasiatic pentru păsări migratoare. Secretariatul acestui acord, împreună cu secretariatul Convenției privind speciile migratoare și animalele sălbatice, sunt organizatorii campaniei din acest an, potrivit site-ului zilei,worldmigratorybirdday.org.
La noi în țară, acest eveniment se marchează prin acțiuni de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice, distribuirea de materiale informative, conferințe în care sunt expuse aspecte semnificative pentru conservarea speciilor de păsări migratoare, precum și modalitățile concrete în care membrii comunităților se pot implica în acțiuni de voluntariat în acest domeniu.
Această zi se desfășoară la inițiativa Programului pentru Mediu al Națiunilor Unite (UNEP), în parteneriat cu “BirdLife International” și “Wetlands International”, având la bază Acordul african-eurasiatic pentru păsări migratoare și Convenția privind speciile migratoare și animalele sălbatice — două tratate de bază pentru animale și păsări sălbatice, elaborate de UNEP și partenerii săi.
Inițiată în 2006, pentru a fi aniversată în a doua sâmbătă din luna mai, Ziua mondială a păsărilor migratoare urmărește protejarea păsărilor migratoare și încurajarea autorităților naționale, organizațiilor neguvernamentale (ONG), cluburilor și asociaților, universităților, școlilor pentru organizarea de evenimente, programe anuale, activități educaționale pentru conștientizarea publicului în vederea conservării habitatelor păsărilor migratoare din întreaga lume.
AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)