La 22 mai, în fiecare an, se marchează Ziua internațională a diversității biologice, pentru a crește gradul de înțelegere și conștientizare a problemelor de biodiversitate.
Foto: (c) cbd.int
Tema stabilită pentru 2015 este “Biodiversitatea pentru dezvoltare durabilă” și reflectă importanța eforturilor depuse la toate nivelurile pentru a stabili un set de obiective de dezvoltare durabilă, ca parte a Agendei de Dezvoltare a Națiunilor Unite Post-2015, pentru perioada de 2015-2030, potrivit pagini dedicată zilei de ONU www.un.org. De asemenea, subliniază importanța biodiversității în realizarea dezvoltării durabile.
Soarta omenirii este strâns legată de diversitatea biologică, care determină varietatea vieții pe Pământ. Biodiversitatea este esențială în dezvoltarea durabilă și pentru bunăstarea oamenilor. Este crucială pentru reducerea sărăciei, ca urmare a furnizării bunurilor de bază și a serviciilor ecosistemice pe care le oferă.
Peste 3 miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină și de coastă, în timp ce peste 1,6 miliarde de oameni se bazează pe păduri și produse forestiere. Degradarea habitatului și distrugerea biodiversității amenință mijloacele de subzistență pentru mai mult de un 1 miliard de oameni care trăiesc în zonele uscate-sub-umede.
Cu prilejul marcării acestei zile sunt organizate acțiuni care să explice oamenilor importanța menținerii biodiversității și sunt luate măsuri menite să împiedice producerea dezastrelor ecologice.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000, a proclamat Ziua internațională a diversității biologice pentru a fi sărbătorită la 22 mai. Data reprezintă adoptarea textului Convenției, care a avut loc la 22 mai 1992, la Conferința diversității biologice din Nairobi.
Inițial această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 49/119, din 19 decembrie 1994, pentru a fi celebrată la 29 decembrie, reprezentând data la care a intrat în vigoare Convenția privind diversitatea biologică (29 decembrie 1993). Data stabilită fiind foarte aproape de sfârșitul anului, o perioadă marcată de vacanțe în multe țări, a făcut dificilă organizarea evenimentelor dedicate zilei și a condus, ulterior, la schimbarea datei.
România a semnat Convenția privind diversitatea biologică la 5 iunie 1992 și a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părțile semnatare ale Convenției, conștiente de valoarea ecologică, socială, economică, științifică și culturală a diversității biologice, de importanța pentru evoluția și conservarea sistemelor de susținere a biosferei, au recunoscut că un număr mare de comunități locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viață tradiționale.
Obiectivele Convenției diversității biologice sunt conservarea diversității biologice, utilizarea rațională a componentelor sale, împărțirea corectă și echitabilă a beneficiilor ce reies din utilizarea resurselor genetice, accesul la resursele genetice prin transfer adecvat de tehnologii.
AGERPRES/ (Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)