Tulcea.
Cea de-a IV-a ediție a singurului festival de film din România despre mediu și oameni “Pelicam” a început joi la Teatrul “Jean Bart” din Tulcea cu trei scurt-metraje de animație pentru copii grupate sub titlul “Poveștile mării”.
Filmele sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, iar sala instituției de cultură din municipiu a fost neîncăpătoare, potrivit organizatorului evenimentului, Benjamin Ribout.
“La toate proiecțiile de filme pentru copii și adolescenți, sala teatrului va fi neîncăpătoare. Festivalul are un aspect puternic educațional și încercăm să-i aducem la Tulcea atât pe elevii din mediul rural tulcean, cât și pe cei ai unor școli din țară”, a declarat Ribout.
Proiecțiile din prima zi a festivalului dedicată copiilor și adolescenților vor continua, conform programului oficial al organizatorilor, cu “Povestea prițesei Kaguya”, film regizat de Isao Takahatam și nominalizat la secțiunea “Cel mai bun film animat al anului” a premiilor Oscar din acest an, și “Amazonia”, film regizat de Thierry Ragober, o odă adusă pădurii tropicale și diversității ei.
De altfel, copiii și adolescenții au fost și cei cărora li s-a adresat prima acțiune a festivalului, “Marea hămăceală”. Desfășurată miercuri după-amiază, în parcul ecologic de pe malul lacului Ciuperca, acțiunea a adunat aproape 40 de participanți. “Eu am vrut să duc copii din Tulcea la Cluj pentru ‘Marea hămăceală’, dar nu am reușit încă. Așa că am adus de la Cluj la Tulcea 15 hamace cu voie-bună. De fapt, hămăceala asta e mai mult o stare de spirit decât un businness”, a menționat responsabilul de acțiune, Marcel Fodorean, din Cluj-Napoca.
Tinerii au cântat și au apreciat momentele oferite. “Este mult mai fain decât în locurile noastre obișnuite. Încep să simt că Tulcea se mișcă și că o ia într-o direcție hippy, ceea ce este minunat”, a afirmat Iulia, în vârstă de 17 ani.
Peliculele selecționate în cadrul festivalului vor putea fi vizionate atât la Teatrul “Jean Bart”, cât și în Piața “Mircea cel Bătrân” și la Muzeul de Artă.
Benjamin Ribout, organizatorul festivalului de film ‘Pelicam’
“Unele din proiecțiile care vor fi prezentate vor fi urmate de workshop-uri în timpul cărora cinefilii îi vor putea cunoaște pe regizori și sta de vorbă cu ei. Îi vom avea alături de noi pe fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, pe alpinistul Alex Găvan, regizorul Dominique Marchais, iar numele importante în domeniu le veți găsi inclusiv în juriul festivalului”, a afirmat Benjamin Ribout.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, la ora 19,30, la Teatrul “Jean Bart” și va fi urmată de proiecția filmului “Descoperindu-l pe Gaston”, regizat de Patricia Perez, peliculă înscrisă în secțiunea de lung-metraje a concursului și prezentată în premieră națională, precum și de cea a filmului “Dialoguri de baltă”, regizat de Ildiko Zonga Plajas, peliculă înscrisă în secțiunea Black Sea Docs a concursului și prezentată în premieră mondială.
Proiecțiile filmelor realizate de regizori din aproape 20 de state din lume vor continua zilele următoare, iar duminică, la ora 10,00, vor fi prezentate atât filmele documentare de mediu realizate de adolescenții participanți la eveniment, cât și reportajele radio ale studenților din România, Bulgaria, Albania, Armenia, Republica Moldova, Ungaria și Macedonia care s-au înscris la atelierul pe tema Deltei Dunării derulat zilele acestea în colaborare cu Organizația Internațională a Francofoniei.
Ceremonia de închidere a celei de-a IV-a ediții a Festivalului internațional de film despre mediu și oameni “Pelicam” va avea loc duminică, la ora 20,00, la Teatrul “Jean Bart” și va fi urmată de prezentarea peliculei “Cântecele orezului”, regizat de Uruphong Raksasad.
La ora 21,00, în Piața Mircea cel Bătrân va fi prezentat filmul “Mistrețul sălbatic” regizat de Williem Baptist și va avea loc concertul susținut de Robin and the Backstabbers.
Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles cu sprijinul financiar al BRD, VIASAT, NEXTGEN, UP România (fosta Cheque Dejeuner), precum și al Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea, Institutul Cultural Român, cu ajutorul partenerilor instituționali Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Institutul Francez, Ambasada Elveției, Ambasada Olandei, Institutului francofoniei pentru dezvoltare durabilă, Institutului Goethe și al Delegației Valonia-Bruxelles.
AGERPRES/(A, AS — autor: Luisiana Bîgea, editor: Cristian Anghelache)