Federația Rusă, situată în Estul Europei și partea de Nord a Asiei și având o populație de 142,9 mil. locuitori, conform worldpopulationreview.com. sărbătorește ziua națională la 12 iunie, data proclamării Declarației privind suveranitatea de stat a Federației Ruse, în 1990.
Imagine din Moscova
Federația Rusă are ca limite Norvegia și Oceanul Arctic la Nord, Oceanul Pacific și Japonia la Est, RPD Coreeană, China, Mongolia, Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia la Sud, Marea Neagră, Ucraina, Belarus, Letonia, Estonia, Marea Baltică, Finlanda la Vest.
Capitala și principalele orașe: capitala Moscova; alte orașe mari: Sankt Petersburg, Nijnii-Novgorod, Novosibirsk, Ekaterinburg, Samara, Omsk, Celeabinsk, Ufa, Kazan, Perm, Rostov pe Don, Volgograd.
Imagine din Moscova
Clima țării variază de la continentală umedă în majoritatea Rusiei europene, subarctică în Siberia și polară în nordul îndepărtat. Generozitatea, jovialitatea și ospitalitatea locuitorilor compensează răceala climei. De asemenea este țara cu cele mai lungi căi ferate din lume, cel mai aglomerat sistem de metrou și unul dintre cele mai vechi, mari și adânci lacuri, Baikal, potrivit turistik.ro. Pentru cei mai mulți, Rusia este reprezentată de Moscova și Sankt Petersburg, aceste destinații reprezentând sufletul fostei Rusii imperiale. Federația Rusă reprezintă o națiune diversă și plină de vitalitate. Monumentele antice și catedralele, neglijate în timpul comunismului, au fost reconstruite și restaurate, iar artele și literatura și-au recâștigat puterea creatoare.
Imagine din Moscova
Moscova, capitala țării, are o populație de aproximativ 11,5 milioane de locuitori (2010) potrivit worldpopulationreview.com. și orașul cu cel mai mare număr de locuitori din Federația Rusă. Este, de asemenea, cel mai populat oraș din Europa. Prima mențiune documentară a orașului datează din anul 1147, când Iuri Dolgurki, cneaz din Suzdal, întemeiază Moscova, ce va deveni în secolul al XIV-lea, centrul politic și religios al Rusiei.
Între locurile de atracție ale Moscovei amintim: Kremlinul, Piața Roșie, Catedrala Sf. Vasile, Mausoleul lui Lenin, Palatul Tsaritsyno, Opera Bolshoi și Teatrul de Balet.
Kremlinul este situat în inima Moscovei și reprezintă una dintre cele mai interesante structuri arhitecturale și istorice din oraș. A fost construit în anul 1156 și numit Fortăreața Moscovei, structura sa inițială fiind din lemn. Acesta reprezintă un complex fortificat, care include palatele Kremlinului și catedralele Kremlinului, care tronează în Piața Roșie din Moscova. Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului cuprinde o suprafață de 27,5 hectare, iar piața catedralelor ocupă poziția centrală a Kremlinului. Este înconjurată de șase clădiri, dintre care trei sunt catedrale. Catedrala Adormirii, care a fost terminată în 1479, reprezintă cea mai veche, fiind cea mai mare catedrală din acea vreme și, totodată, biserica de încoronare a țarilor Rusiei. Construcția cu fațadă masivă din calcar, cu cinci turle și cupole aurite, a fost proiectată de către arhitectul Fioravanti. Catedrala Bunei Vestiri, cu nouă cupole aurite, a fost terminată în anul 1489, în timp ce Catedrala Arhanghelului Mihail (1508) se află în partea de sud-est a pieței din Moscova și este necropola a peste 50 de membri ai familiilor imperiale rusești. O altă construcție importantă este Turnul cu clopot al lui Ivan cel Mare care se află în partea de nord-est a Pieței Roșii și are 81 de metri înălțime.
Piața Roșie este situată în partea centrală a orașului și se află localizată în fața zidului de vest al Kremlinului. A fost fondată la sfârșitul secolului al XV-lea și a servit drept loc pentru numeroase evenimente importante, ce au avut loc de atunci în istoria Rusiei.
Piața Roșie din Moscova
Catedrala Sf. Vasile reprezintă unul dintre cele mai frumoase monumente și structuri construite în stilul arhitectural vechi, al Rusiei. Construită între anii 1554-1561 și situată în inima Moscovei, Catedrala este una dintre principalele atracții turistice ale Rusiei. Arhitectura deosebită a catedralei reprezintă punctul principal de interes pentru turiști. Catedrala reprezintă un amestec de culori și turnuri din cărămidă roșie, designul său îmbinând nouă capele individuale, deasupra fiecăreia aflându-se un dom. Fiecare dintre aceste domuri comemorează câte un asalt încununat de succes asupra orașului Kazan. În anul 1588, a noua capelă a fost ridicată pentru a găzdui mormântul celui căruia îi poartă numele, Vasile cel Binecuvântat. Catedrala Sf. Vasile a devenit un simbol al orașului Moscova și un obiectiv turistic important, potrivit turismistoric.ro.
Catedrala Sfantul Vasile din Moscova
AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)