Facebook Twitter Email

Ia vrânceană a fost vedeta Sărbătorii de Sânzâiene în municipiul Focșani, unde miercuri au fost dedicate expoziții, expuneri și un spectacol de muzică și dansuri acestui frumos veșmânt popular.

Sub genericul ‘IA — simfonie de culoare și motive artistice ale creației populare vrâncene” la Muzeul de Istorie a fost deschisă o reprezentativă expoziție la care în completarea veșmintelor din colecția instituției, puse pe manechine ori în fotografii, a fost prezent un grup de peste 30 de tinere și tineri îmbrăcați în frumoase ii proprietate particulară a înaintașilor lor, multe având vechime de peste un secol.

Apoi, ca o trecere către noaptea ritualică a Sânzienelor, la ora 19.00, prefațat de o “paradă” a iilor vrâncene a început spectacolul de muzică și dansuri populare susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Țara Vrancei’ din Focșani, spectacol denumit ‘Obiceiuri de Sânziene’, găzduit de Piața Unirii din municipiu. Ca un răspuns viu și direct la “provocarea”organizatorilor, foarte mulți dintre spectatori au venit îmbrăcați în ii, inclusiv bărbați.

Dialoguri despre iei și rolul ei în diferitele momente ale vieții, dar și privind simbolistica sărbătorii Sânzienelor, despre obiceiuri desfășurate cu această ocazie, s-au desfășurat în cursul zilei în cadrul unei reuniuni ce a urmat vernisajul expoziției “Ia mea” cuprinzând obiecte din colecții particulare, eveniment găzduit în această dimineață de muzeul “Trepte de Istorie” din Focșani.

În cadrul expoziției, au fost aduse ii care datează de la începutul secolului al XX-lea, precum și ii care au fost lucrate în jurul anilor 1940-1970. Cea mai veche ie expusă face parte din colecția Vișinicăi Țigănașu, din Focșani, originară din Năruja. Ia este o componentă a costumului de mireasă a bunicii acesteia, pe care aceasta l-a purtat la nuntă, în anul 1920.

Frumoasele exponate mai fac parte din următoarele colecții personale ale Mariei Militaru din Lepșa, Mariei Murgoci, Focșani, director al Ansamblului Folcloric Profesionist ‘Țara Vrancei’, Oanei Diana Irimia — Focșani, Anei Maria Lăcătuș — Focșani, Dianei Niță — Focșani, Danielei Petruța Andrei — Focșani, Elizei Tîlvăru — Cîmpineanca, Lilianei Breazu — Soveja, Elenei Vlăsceanu — din Dumbrăveni și Corinei Cazaciuc — Focșani.

“Revitalizarea interesului pentru ia vrânceană a pornit în urmă cu trei ani, când folosindu-se comunitatea online ‘La Blouse Roumaine’, a luat amploare o adevărată mișcare de susținere a Iei, de reconștientizare a valorii ei și de continuare și chiar reinventare a creației populare în ceea ce o privește. Pe Internet au apărut nenumărate pagini și grupuri care ‘cos ie’, unde oamenii împărtășesc din experiența reînceperii de a croi și broda ie sau, mai ales, din experiența recentă a coaserii primei ii din viața lor. Pentru mulți dintre noi, acest lucru este unic și fascinant! Poate și pentru că este foarte plăcut atunci când lucrurile se transformă frumos, când se crează o comunitate în jurul unei idei”, susține Corina Mihaela Cazaciuc, cea care alături de concitadinele sale Diana Păduraru și Elena Vlăsceanu, au inițiat în Focșani suita de evenimente dedicate iei vrâncene de Sărbătoarea Sânzienilor.

AGERPRES / (AS — autor: Cornel Cepariu, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva