Republica Socialistă Vietnam, cu o suprafață de 329.560 km pătrați și o populație de 92,5 milioane de locuitori (2014) potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 2 septembrie. Aceasta marchează Ziua Proclamării Independenței (1945).
Captură foto: YouTube
Este situată în Asia de Sud-Est și la nord se învecinează cu R.P.Chineză, la nord-vest cu R.D.P.Laos, la sud-vest cu Regatul Cambodgiei, la est cu Golful Tonkin și Marea Chinei de Sud, iar la sud cu Golful Thailanda.
Captură foto: YouTube
La 2 septembrie 1945, își proclamă independența de stat. În decembrie 1946, începe lupta de rezistență împotriva acțiunilor militare restauratoare ale forțelor coloniale franceze, care se încheie cu victoria de la Dien Bien Phu, din 7 mai 1954, a forțelor naționale conduse de Ho Chi Minh. Semnarea Acordurilor de pace de la Geneva cu privire la Indochina (20 iulie 1954), marchează sfârșitul primului război indochinez, potrivit informațiilor MAE. Prin Acordurile de la Geneva, care recunoșteau independența, suveranitatea și integritatea teritorială a celor trei state indochineze, Vietnamul a fost împărțit temporar în două zone, situate la nord și sud de paralela 17, și s-a stabilit organizarea de alegeri generale libere în cel mult doi ani, pentru constituirea unui guvern național.
La 26 octombrie 1955, autoritățile provizorii din partea de sud a Vietnamului au proclamat unilateral ”Republica Vietnam”, repunând în discuție termenii Acordurilor de la Geneva. Al doilea război indochinez, care a urmat, a luat sfârșit prin semnarea, în ianuarie 1972, a Acordurilor de pace de la Paris dintre Vietnam și SUA, iar la 30 aprilie 1975, administrația ”Republicii Vietnam”, lipsită de sprijin pe plan intern și izolată pe plan internațional, a capitulat. La 2 iulie 1976 are loc reunificarea țării, consacrată prin proclamarea, de către Adunarea Națională, a Republicii Socialiste Vietnam. Vietnamul este membru al Francofoniei din 1970. În 1995, Republica Socialistă Vietnam a aderat la Asociația Națiunilor din Asia de Sud Est (ASEAN), iar în 1998 la APEC.
Principalele atracții turistice sunt capitala Hanoi, elegantă și exotică, un loc cu bulevarde mari, datând din cele mai vechi timpuri și pagode antice. Străzile înguste și aglomerate din Cartierul Vechi sunt împânzite de comercianți, unele dintre ele luându-și numele după mărfurile care se vând în mod tradițional aici, potrivit www.tuktuk.ro. Între obiective mai amintim: Templul literaturii; Lacul Hoan Kiem — al cărui nume se traduce prin ”Lacul sabiei înapoiate” — este un simbol popular al vechiului oraș Hanoi; Muzeul vietnamez de etnologie. Mausoleul Ho Chi Minh un impresionant monument din marmură dedicat fostului președinte vietnamez, aflat în centrul Pieței Ba Dinh, locul de unde liderul vietnamez a citit Proclamația de Independență a Vietnamului la 2 septembrie 1945, potrivit www.indochina.ro. Domeniul este împrejmuit de frumoase grădini luxuriante.
Captură foto: YouTube
Alte atracții turistice: Golful Halong și cele 3.000 de insule din calcar ce răsar din Marea Chinei de Sud; peisajul alpin din jurul Sapa, unde se află câteva triburi al care au păstrat stilul de viață și portul tradițional vechi de secole; Dalat, o fostă bază colonială ce amintește de un oraș franțuzesc, cu vile elegante specifice vremurilor; Palatul Reunificării și Muzeul Rămășițelor de Război; străzile orașului Ho Chi Minh, cu mici temple și clădiri coloniale franceze umbrite de clădiri înalte, moderne, potrivit www.turistik.ro. Nu în ultimul rând plaje precum Vung Tau, la sud-est de Ho Chi Minh city sau Nha Trang, unde se pot face scufundări.
Captură foto: YouTube
AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)