Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists – IDEI) este marcată la 2 noiembrie.
În 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția A / RES / 68/163, prin care a proclamat 2 noiembrie ca “Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor”.
Documentul încuraja statele membre ONU să pună în aplicare măsuri concrete de combatere a impunității. Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea a doi jurnaliști francezi în Mali, care a avut loc la 2 noiembrie în 2013.
În ultimul deceniu, mai mult de 700 de jurnaliști au fost uciși, acești nefăcând altceva decât să pună la dispoziția publicului știri și informații. Și este îngrijorător faptul că doar unul din zece cazuri comise împotriva lucrătorilor mass-media în ultimii zece ani a condus la o condamnare, potrivit ONU.
Impunitatea încurajează autorii crimelor și, în același timp, induce o stare de nepăsare în cadrul societății. Impunitatea generează impunitate și alimentează un cerc vicios, arată sursa citată.
Rezoluția ONU privind Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor condamnă toate atacurile și violența împotriva jurnaliștilor și a lucrătorilor mass-media.
Aceasta îndeamnă, totodată, statele membre să depună toate eforturile pentru a preveni violența împotriva jurnaliștilor și a lucrătorilor mass-media și pentru a se asigura că autorii crimelor împotriva jurnaliștilor sunt aduși în fața justiției, iar victimele au acces la căile de atac adecvate.
În plus, actul solicită statelor să promoveze un mediu sigur și favorabil pentru jurnaliștii pentru a-și desfășura munca în mod independent și fără interferențe nejustificate.
AGERPRES/(Document — Mariana Zbora-Ciurel; editor: Irina Andreea Cristea)