Ziua internațională a radiologiei, marcată în fiecare an la 8 noiembrie, este dedicată în 2015 imagisticii pediatrice. Tot în 2015 se marchează și 120 de ani de la descoperirea de către Wilhelm Conrad Röntgen a razelor X, care a dat și numele radiografiei (roentgenografia).
Sursa foto: Captură foto / youtube.com
Tema aleasă în 2015 pentru a marca Ziua internațională a radiologiei se referă la imagistica pediatrică și la rolul important pe care radiologia îl joacă în detectarea, diagnosticul și managementul unei largi varietăți de boli care afectează copiii. Totodată, organizatorii își îndreaptă atenția și asupra campaniilor derulate până acum în privința protecției împotriva radiațiilor, în sensul de a se găsi soluții pentru a reduce cantitatea de raze X la care sunt expuși copiii.
Tot anul acesta va fi lansată și o carte despre imagistica pediatrică, “The Gentle Way: The Art of Paediatric Imaging”, scrisă de experți internaționali, cu scopul de a oferi cititorilor o mai bună înțelegere asupra muncii pediatrilor radiologi și asupra importanței acestei specialități medicale.
Imagistica pediatrică este o subspecialitate a imagisticii medicale, una dintre cele mai provocatoare și progresiste discipline ale medicinei.
Marcarea zilei de 8 noiembrie ca Zi internațională a radiologiei este o inițiativă a Societății Europene de Radiologie, Societății Radiologice a Americii de Nord și a Colegiului American de Radiologie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește importanța acestei specialități medicale.
2015 este cel de-al patrulea an în care se marchează Ziua internațională a radiologiei. În anii anteriori, Ziua a fost dedicată imagisticii oncologice (2012), imagisticii pulmonare (2013) și imagisticii creierului (2014).
Ziua internațională a radiologiei a fost marcată pentru prima dată în 2012 și este continuatoarea Zilei europene a radiologiei, lansată în 2011 și sărbătorită doar o singură dată, la 11 februarie același an, cu ocazia comemorării lui Röntgen.
Radiologia este o ramură a medicinei, care examinează corpul uman cu ajutorul razelor X, în vederea stabilirii diagnosticelor sau a tratării și gestionării bolilor vizualizate. Printre tehnologiile imagistice utilizate de radiologi se numără: ultrasonografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleară, tomografia prin emisie de pozitroni, rezonanța magnetică nucleară (RMN). Cea mai cunoscută subspecialitate a radiologiei este cea folosită cu scopul diagnosticării, în acest sens radiografia sau roentgenografia fiind una dintre cele mai frecvente modalități imagistice folosite. Radiografiile sunt astfel produse prin transmiterea de raze X printr-un pacient către un dispozitiv de captare, pentru ca apoi să fie convertite într-o imagine pentru diagnostic.
În afară de radiologia de diagnosticare, există și radiologia intervențională, care utilizează imaginea ghidată obținută cu ajutorul razelor X pentru efectuarea de proceduri minim-invazive, în scop de diagnostic și tratament pentru numeroase boli ale diverselor organe. Este folosită cu efecte foarte bune în proceduri precum angioplastia, emobilzarea, regresarea leziunilor vasculare, dilatarea și stentarea la nivelul vaselor de sânge.
AGERPRES/ (Documentare — Ionela Gavril; editor: Irina Andreea Cristea)