Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare (World Science Day for Peace and Development), marcată în fiecare an la 10 noiembrie sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), a fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinței generale a UNESCO prin Rezoluția 20/31C.
Irina Bokova, director general al UNESCO — Mesaj cu ocazia Raportului UNESCO privind știința, din 10 noiembrie 2015, și a Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare
Sursa foto: Captură YouTube
A fost sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO, conform site-ului www.un.org.
Pentru 2015, tema Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare este ”Știință pentru un viitor durabil”. De altfel, la 10 noiembrie 2015, UNESCO prezintă, la Paris, Raportul cu privire la știință.
Știința va fi esențială pentru atingerea a numeroase dintre obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și, astfel, pentru asigurarea unui viitor durabil. Raportul UNESCO privind știința este unul dintre instrumentele, pe care țările le pot utiliza pentru a monitoriza progresul pe calea realizării obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030, adoptată la 25 septembrie 2015 de către Organizația Națiunilor Unite, stabilește un cadru global pentru eradicarea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM), adoptate în 2000.
La fiecare cinci ani, Raportul UNESCO privind știința analizează tendințele emergente în domeniul științei, tehnologiei și politicii în materie de inovare și guvernanță. Mesajul-cheie al Raportului ce va fi lansat la 10 noiembrie 2015 poate fi rezumat în cuvintele: mai multă cercetare — o mai bună dezvoltare.
Sărbătorirea acestei zile este un important eveniment anual, care are loc în baza angajamentului făcut la Budapesta, în 1999, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Știință a UNESCO. Scopul Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare este de a reînnoi angajamentul național, precum și pe cel internațional de promovare a științei în sprijinul păcii și al dezvoltării și de a pune accentul pe utilizarea responsabilă a științei în beneficiul societății.
UNESCO colaborează cu persoane, agenții guvernamentale și organizații pentru promovarea, în fiecare an, a acestei zile. Festivitățile dedicate acestui eveniment includ: conferințe, reuniuni, vizite la muzee, expoziții, difuzarea de postere, întruniri în instituții de învățământ, campusuri școlare sau locuri publice.
AGERPRES (Documentare — Daniela Dumitrescu, Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea)