În fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenția asupra fenomenului cu care se confruntă o mare parte din populația globului: lipsa accesului la toaletă, în ciuda dreptului recunoscut la apă și sanitație.
Captură Foto: (c) Nude Tin Can Gallery / YouTube
Tema din 2015 a Zilei mondiale a toaletei este legătura dintre sanitație și nutriție, prin care se vrea să se arate că un mai bun acces la o igienă corespunzătoare asigură baza unei mai bune nutriții și a unei sănătăți ameliorate, în special în ceea ce privește copiii în creștere.
În alegerea temei, se pleacă de la premisa că cel puțin 1,8 miliarde de oameni folosesc ca apă de băut surse contaminate cu fecale. O altă concluzie de la care se pleacă este aceea că din 1990 până în 2015, proporția populației care utiliza la nivel global o sursă de apă inadecvată a crescut de la 76% la 91%.
Faptul că 4 miliarde de oameni nu au acces la servicii sanitare de bază, cum ar fi toaletele și latrinele, faptul că peste 80% din apa reziduală rezultând din activitățile umane este revărsată în râuri sau în mări, faptul că circa 1.000 de copii mor anual din cauza apei improprii și a lipsei de acces la o sanitație adecvată, sunt de asemenea statistici care stau la baza alegerii temei din 2015.
În 2015, Ziua mondială a toaletei se marchează, potrivit site-ului sustainabledevelopment.un.org, în cadrul unui eveniment mai amplu, “Zilele ONU pentru apă și sanitație — 2015”, desfășurat în intervalul 18-20 noiembrie 2015, la New York. Un prim eveniment din cadrul Zilelor ONU pentru apă și sanitație — 2015 este “Ceremonia finală a Consiliului consultativ pentru apă și sanitație de pe lângă Secretariatul General al Națiunilor Unite” și are loc în perioada 18-20 noiembrie. La 18 noiembrie are loc evenimentul “A doua sesiune tematică specială a ONU pentru apă și dezastre”. Ziua mondială a toaletei este cel de-al treilea eveniment din seria Zilelor ONU pentru apă și sanitație.
Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei în iulie 2013, prin Rezoluția “Igienă pentru toți”.
Ziua este marcată pentru a atrage atenția asupra faptului că peste 2,5 miliarde de oameni nu au acces la o igienă adecvată, inclusiv toalete sau latrine, cu consecințe dramatice asupra sănătății umane, demnității și securității, a mediului, precum și asupra dezvoltării sociale și economice. De asemenea, peste un miliard de oameni din întreaga lume sunt nevoiți să defecheze în aer liber, fapt care contribuie la nenumărate decese cauzate de boli care ar fi putut fi prevenite.
Vice-secretarul general al ONU, Jan Eliasson, a lansat, în 2014, o campanie, cu scopul de a îmbunătăți accesul la toalete pentru cele 2,5 miliarde de persoane care nu au toalete în locuințele lor. Astfel, scăderea la jumătate a numărului de persoane care nu au acces la toalete cu apă curentă era unul dintre cele opt obiective de dezvoltare, fixate de ONU în anul 2000, în Declarația Mileniului, pentru a fi realizate până la finalul lui 2015. Cu toate acestea, raportul pe 2015 privind gradul de realizare a obiectivelor din Declarația Mileniului arată că accesul la o igienă corespunzătoare este capitolul la care s-au înregistrat cele mai puține progrese.
AGERPRES/ (Documentare — Ionela Gavril; editor: Andreea Onogea)