Republica Islamică Mauritania, cu o suprafață de 1.030.700 km pătrați și o populație de de locuitori 3.98 milioane de locuitori (estimare 2014) potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 28 noiembrie. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenței – 1960.
Captură foto: (C) Rossella Piccinno / YouTube
Este situată în Africa de Vest, având ca vecini Marocul și Algeria la nord și nord-vest, Senegalul la sud, Republica Mali în est și Oceanul Atlantic la vest. Imaginea clasică a Mauritaniei o constituie dunele de nisip, orientate de vânturile fierbinți și puternice. Cea mai mare parte a teritoriului este reprezentată de un relief de câmpie, dominat de podișuri, între care Adrar (în nord), Adafer (în centru), Assaba (în sud), potrivit volumului ”Enciclopedia statelor lumii” (2005).
Mauritania oferă, totodată, peisaje spectaculoase, partea centrală a țării fiind acoperită de două platouri vaste, întrerupte, din loc în loc, de formațiuni stâncoase. Câmpiile plate și dunele de nisip se întind neîntrerupte de-a lungul zonei de vest, potrivit globi.ro. Litoralul măsoară peste 700 de kilometri de plaje de nisip. Clima este tropicală, extrem de aridă. Fauna este adaptată uscăciunii excesive sau ierburilor de savană.
Capitala țării este Nouakchott și are o populație estimată la de 661.400 de locuitori (2015) potrivit worldpopulationreview.com. Alte orașe principale: Nouadhibou, Rosso, Zouerate, Atar, Kiffa.
Capitala Nouakchott este cel mai mare oraș din Mauritania, centrul administrativ și economic. Orașul păstrează stilul arhitectural tradițional berber, se află la nord de mare, într-un peisaj deșertic cu dune joase, și se învecinează cu Ksar, o veche așezare maură, potrivitturistik.ro.
Unul din punctele de atracție ale orașului este Muzeul Național ce include o galerie preistorică care ilustrează istoria arheologică a zonei și un altul care este dedicat domeniului etnografic, ambele oferind o bună înțelegere a istoriei acestei țării, a oamenilor și a culturii acesteia. Nu în ultimul rând se regăsesc o serie de magazine tradiționale, unde sunt prelucrate de la bijuterii de argint la covoare realizate din lână cămilă și până la cufere din lemn și șei de cămilă.
Nouakchott are o universitate, precum și instituții de învățământ superior — Școala Națională de Administrație și Institutul Național de Studii Avansate Islamice, școli primare și secundare. Orașul mai găzduiește Biblioteca Națională și Arhivele Naționale.
Orașul este unul primitor, iar o altă atracție turistică este piața de pește, extrem de colorată și plină de viață, potrivit visitcapitalcity.com.
Captură foto: (C) Social Bubble / YouTube
AGERPRES (Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)