Facebook Twitter Email

Ziua Națională a României este sărbătorită în mai multe orașe din țară prin parade militare, depuneri de coroane și alte manifestări.

Parada de 1 Decembrie din Piața Constituției




Alba: Circa 3.000 de persoane prezente la manifestările de la statuia lui Mihai Viteazul


Circa 3.000 de persoane au luat parte, marți, la ceremonialul depunerii de coroane de flori din fața statuii lui Mihai Viteazul din Alba Iulia, în public remarcându-se grupuri de tineri cu steaguri pe care era scris ‘Basarabia e România’, dar și alții care strigau ‘Colectiv’.
Între personalitățile care au depus coroane de flori s-au numărat vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Comunicațiilor Marius Bostan, reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai partidelor politice și ai mai multor organizații neguvernamentale, dar și ai unor români veniți de peste granițe.

‘Ne adună acest sentiment nobil, care se numește neamul și istoria noastră românească. În Serbia trăim fără multă legătură cu țara mamă și asta-i o șansă să ne vizităm neamul și să fim aproape de frații noștrii din România și de peste tot, din Basarabia, Bucovina’, a declarat Alexandru Bălan, român care trăiește în Banatul Sârbesc și care a venit la Alba Iulia de 1 Decembrie de fiecare dată în ultimii șase ani.

Manifestările oficiale de la Alba Iulia au continuat cu ceremonialul primirii soliilor din cetățile de scaun ale Sucevei, Târgoviștei și Albei Iulia, la Sala Unirii a muzeului din localitate.

‘Mănăstirea Putna, Cetatea de scaun a Sucevei, Cetatea Alba Iulia sunt simboluri sacre ale vitejiei și unității naționale a românilor. Noi, solia Cetății de scaun a Sucevei, mergem în pelerinaj fiecare an: de Înviere la Mănăstirea Putna, de Sânziene la Zilele Cetății de scaun a Sucevei, iar pe 1 Decembrie, aici, la Alba Iulia, la Ziua Marii Uniri’, a spus reprezentantul soliei Cetății de Scaun a Sucevei.

‘Acum, la marea sărbătoare, cuvine-se a ne bucura și a striga, cu toții, într-un singur glas: ‘Trăiască România dodoloață! La mulți ani, nemuritoarea noastră mamă!’, iar vouă, tuturor, încă o dată, bine ați venit la voi acasă!’, au afirmat, la rândul lor, reprezentanții Cetății Alba Iulia.

Manifestările de la Alba Iulia au continuat apoi cu parada militară.

Ziua Națională, sărbătorită și la Iași


Un ceremonial militar și religios a fost oficiat, marți,în Piața Unirii din Iași,pentru a marca Ziua Națională a României.

La ceremonial au participat autoritățile locale și județene, precum și politicieni și directori ai instituțiilor deconcentrate. Acestora li s-au alăturat aproximativ 7.000 de persoane.

Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și episcopul romano catolic Petru Gherghel, însoțiți de un sobor de preoți, au oficiat un ceremonial religios.

Momentul a fost urmat de discursurile autorităților locale, prilej cu care a fost subliniată semnificația zilei de 1 Decembrie, mesajul acestora fiind cel de unitate și de reîntoarcere la adevăratele valori naționale.

‘Data de 1 Decembrie este cea mai importantă zi din viața românilor. Mulțumesc ieșenilor că sunt alături de noi. Nu este ușor să făurim din nou acel ideal al românilor de a fi din nou împreună. (…) Acum trăim vremuri tulburi, motiv pentru care este nevoie să readucem în inimile noastre valorile pe care le-am avut’, a spus în timpul discursului său Mihai Chirica, primarul interimar al Iașiului.

La rândul său, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Dan Cârlan, a declarat că mesajul dat de poporul român în urmă cu 97 ani a rămas și astăzi.

‘Poporul român trebuie să fie unit, trebuie să ne întoarcem către valorile naționale. Ziua Națională este un moment în care trebuie să ne amintim de cei care s-au jertfit pentru întregirea nației române. Noi avem datoria de a ne îndrepta gândul cel bun către toți românii”, a spus prefectul Dan Cârlan.

Discursurile oficialităților au fost urmate de depunerea de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și defilarea militară.

Manifestațiile din acest an dedicate Zilei Naționale a României nu au fost lipsite de incidente. Cu puțin timp înainte de ora 10,00, în Piața Unirii și-au făcut apariția angajați ai fostului combinat de utilaj greu, Fortus SA, care au venit cu pancarte și au protestat pașnic.

Manifestările continuă după prânz cu un spectacol de muzică populară, iar ieșenii s-au așezat și la rând pentru a mânca fasole și cârnați. Pentru această manifestare, potrivit primarului interimar Mihai Chirica, municipalitatea a pregătit peste 5.000 de porții de fasole, cârnați, vin fiert și ceai.

În cursul acestei seri, municipalitatea va fi gazda unei recepții de gală, eveniment organizat de Ziua Națională. Tot în cursul acestei seri va fi organizată retragerea cu torțe, pe traseul Piața Unirii—Palas. Manifestările de Ziua Națională se vor încheia cu un concert organizat de municipalitate, invitatul fiind artistul britanic James Arthur.

Cluj: Ziua Națională sărbătorită fără tradiționalul foc de artificii, anulat în urma tragedia din ‘Colectiv’

Ziua Națională a României va fi sărbătorită de clujeni cu concerte pentru toate vârstele și gusturile, precum și cu tradiționala paradă militară. Primăria a anulat totuși nelipsitul foc de artificii, din respect pentru evenimentele petrecute cu o lună în urmă în clubul Colectiv.

Ceremonia dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României va începe marți cu un Te-Deum în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca. Slujba religioasă, care va începe la ora 12,00, va fi urmată de ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu, aflată în fața Catedralei Mitropolitane, iar la final se va desfășura parada militară, organizată de Divizia 4 infanterie ‘Gemina’.

Aproximativ 550 de efective din cadrul Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’, Inspectoratului de Jandarmi Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Inspectoratului de Poliție Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Școlii de Agenți de Poliție ‘Septimiu Mureșan’, Serviciului Român de Informații Cluj, din Crucea Roșie Română și Poliția Locală Cluj-Napoca, cu 51 de mijloace tehnice vor participa la parada organizată la Cluj-Napoca pentru a marca Ziua Națională a României.

Prefectul Clujului Gheorghe Vușcan este așteptat să participe la întreaga ceremonie alături de alte oficialități din Cluj.

La inițiativa Instituției Prefectului din județul Cluj, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi organizat, începând cu ora 14.00 spectacolul ‘Copiii sărbătoresc Marea Unire’, susținut de elevii Colegiului de Muzică ‘Sigismund Toduță’, Ansamblul folcloric ‘Doina’ din Cluj-Napoca, Ansamblul folcloric ‘Măgura Călățele’ și Ansamblul folcloric ‘Mugurelul’ din Câmpia-Turzii. Spectacolul este oferit, în primul rând, unui număr de peste 350 de elevi din mediul rural, care provin din 22 de localități clujene.

Evenimentele pregătite pentru ziua de 1 Decembrie vor continua, de la ora 16,00, în Piața Unirii, cu un spectacol folcloric organizat la inițiativa Primăriei Cluj-Napoca, în cadrul căruia vor apărea și Sava Negrean Brudașcu și Dumitru Fărcaș.

De la ora 19,00 se va da startul iluminatului de sărbători, după care pe scenă vor urca două trupe consacrate — ZDOB și ZDUB și CARGO, aceasta din urmă susținând concertul aniversar de 30 de ani.

Patinoarul din Piața Unirii, amenajat în fiecare an pe perioada sărbătorilor de iarnă, va fi deschis de asemenea de 1 Decembrie, iar intrarea va fi gratuită între orele 10,00 — 22,00.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au anunțat că focurile de artificii și retragerea cu torțe, tradiționale Zilei Naționale a României, au fost anulate ca formă de respect și de exprimare a compasiunii față de victimele tragediei de la Colectiv.

Câteva sute de persoane la debutul manifestărilor de Ziua Națională de la Alba Iulia

Festivitățile prilejuite de împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1918 și de aniversarea Zilei Naționale au debutat marți, la Alba Iulia, în prezența unui număr restrâns de persoane, majoritatea reprezentând autoritățile locale și județene, parlamentari și europarlamentari.
În acordurile Imnului național și ale Imnului Eroilor, la statuia lui I. I.C. Brătianu au fost depuse coroane de flori din partea Președinției, reprezentată de consilierul pentru Cultură și Culte, Sergiu Nistor, și a Guvernului, reprezentat de vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Dâncu, și de ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan.

A mai fost depusă o coroană de flori din partea Parlamentului European, reprezentat de Victor Negrescu. Același gest a fost făcut și de către parlamentarii de Alba, din partea Senatului și a Camerei Deputaților, de către reprezentanții Instituției Prefectului și a Consiliului Județean Alba, ai Primăriilor din Alba Iulia și Chișinău, ai unor instituții academice și de învățământ, ai partidelor politice.

Manifestările oficiale de la Alba Iulia vor continua marți cu depuneri de coroane la statuia lui Iuliu Maniu, la busturile Regilor Ferdinand și Maria și la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, primul unificator al provinciilor românești.

Ca în fiecare an, nu va lipsi momentul primirii soliilor din cetățile de scaun, pe terasa Sălii Unirii, și, pentru al doilea an consecutiv, sosirea ștafetelor militare.

Mii de oameni sunt așteptați la cea mai mare paradă desfășurată la Alba Iulia în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații.

Bugetul alocat manifestărilor organizate la Alba Iulia la împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1918 se ridică la peste 450.000 de lei, bani proveniți de la Consiliul Local Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și sponsorizări.

AGERPRES

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva