Facebook Twitter Email

  Cu toții am mers, cel puțin o dată în drumețiile noastre, până la Crucea de pe Caraiman. Aici, am admirat peisajele, am fotografiat depărtările, ne-am amintit motivele construcției monumentului și, probabil zâmbind, am pornit mai departe. Însă acrobatul Flaviu Cernescu a hotărât ca în prima sa întâlnire cu cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan să nu se mulțumească doar cu admiratul, ci să facă ceva de-a dreptul memorabil: să escaladeze Crucea de pe Caraiman pe ceață și fără echipament de asigurare.

Aflată în şaua masivului Caraiman, pe marginea abruptului către Valea Seacă, Crucea Caraiman este un monument istoric, care a fost construit între 1926 și 1928, pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial. Ridicată la altitudinea de 2.291 de metri, a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit site-ului Guinness World Record. Crucea are o înălţime de 28 de metri şi este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 8 metri. Lățimea stâlpului vertical este de 2 metri, lungimea brațelor orizontale până în axul stâlpului este de 7 metri, iar latura unui ochi pătrat de zăbrea este de 2 metri. Mai multe despre istoricul Crucii am scris AICI.

Flaviu Cernescu, cunoscut după ce a ajuns în semifinale la „Românii au talent” şi recunoscut pentru locurile neobişnuite şi înalte unde își „face numerele”, nu mai vizitase, până anul trecut, obiectivul-emblemă al Văii Prahovei. Însă faima românului a ajuns și la urechile lui Bear Grylls, care i-a cerut lui Flaviu să filmeze pentru emisiunea sa. Astfel că românul a decis să facă din prima vizită la Crucea de pe Caraiman un eveniment cu totul deosebit.

Mai exact, Flaviu a urcat până la Cabana Babele cu telecabina, după care a mers, pe monociclu, până la Cruce. Ajuns pe vârful secundar al Caraimanului, românul a escaladat, pe o ceață deasă, structura metalică prin exterior, fără echipament de asigurare. La destinație, adică în vârful Crucii, Flaviu Cernescu a fluturat steagul României, spre uimirea celor prezenți, în acea zi, la monumentul istoric. Iar ca aventura să fie completă, românul a mers pe fiecare latură din vârful Crucii Caraiman, singurul „ajutor” fiindu-i o cameră Go Pro.

Evenimentul spectaculos a fost filmat în iulie 2015, dar abia pe 11 ianuarie 2016 a fost dat publicității și poate fi urmărit în videoclipul de mai jos:

„M-am speriat puțin când am văzut că intră soarele în nori și se așează ceața. La un moment dat nu mai vedeam orașul absolut deloc. Curentul varia, cum intra soarele în nori, cum creștea curentul. Era frig, asta a fost cea mai mare problemă, mi-au înghețat mâinile urcând pe exteriorul structurii. Lumea se vede foarte frumos, înălțimea pune în valoare lucrurile într-un mod de ansamblu care mie îmi place”, a declarat Flaviu Cernescu pentru emisiunea „Exclusiv în România”.

Balaurul pe monociclu

Originar din Caraş Severin, Flaviu Cernescu are 33 de ani și este inginer IT, dar a renunţat la munca sa pentru a se dedica sportului şi acrobaţiei. De 10 ani merge pe monociclu şi sfidează gravitaţia pe o chingă de numai 2 centimetri, denumită slackline. Iar popularitatea nu a întârziat să apară, mai ales după ce Flaviu a realizat câteva videoclipuri în care își demonstrează abilitățile.

Spre exemplu, în august 2014, s-a plimbat cu monociclul pe marginea barajului Vidraru, pe o bordură de 20 de centimetri lățime, la 166 de metri înălțime. Mai jos aveți dovada:

Iar asta nu e tot. Ce ziceți de o coborâre, tot cu monociclul, pe Caraiman?

Nu în ultimul rând, trebuie menționat că Flaviu Cernescu, cunoscut și sub numele de „Balaurul”, a fost subiectul unui documentarul realizat de regizorul Sabin Dorohoi. Românul încearcă să învie o poveste transilvăneană de acum 378 de ani. Documentarul îl puteți urmări mai jos:

 de  Oana Căloiu

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva