Facebook Twitter Email

Romanian ballerina Alina Cojocaru received the Benois de la Danse award for “best ballerina,” in recognition of her performance as “Julie” in the “Liliom” Hamburg Ballet production, according to the website of the Royal Opera House of London.

Her co-star Carsten Jung won one of two awards for best performance by male dancers.

Upcoming performances by Alina with The Royal Ballet include roles in La Sylphide and A Month in the Country.

The Benois de la Danse award was created in Moscow, 1992, by the International Dance Association, with the first edition held on the stage of the Bolshoi Theater.

Cojocaru, born in Bucharest, studied in Kiev for seven years and then at the London Royal Ballet School, as of 1997, after winning a scholarship at the International Ballet Content in Lausanne. She worked with the Kiev Ballet Company and then returned to London, where in 2001 she became principal of the Royal Ballet in 2001.

She appeared on the Romanian stage for the first time in 2002, with the lead role in Giselle. She returned the following year to perform at the ballet gala within the George Enescu International Contest and Festival. She was awarded the National Order for Merit, as Knight.

She has won several prizes throughout her career, also being one of the four winners of the “Ballerina of the decade” award at the Stars of the 21st Century gala in Moscow last year.

 

Alina Cojocaru a primit premiul Benois de la Danse

Balerina română Alina Cojocaru a primit premiul Benois de la Danse pentru “cea mai bună balerină” ca recunoaştere pentru prestaţia din rolul “Julie” în producţia Baletului din Hamburg “Liliom”, se arată pe site-ul Royal Opera House din Londra.

Partenerul ei din spectacol, Carsten Jung, a primit unul dintre cele două premii acordate celui mai bun balerin.

Alina Cojocaru urmează să danseze pe scena baletului londonez – The Royal Ballet – în spectacolele “La Sylphide” şi “A Month in the Country”.

Premiul Benois de la Danse a fost instituit la Moscova, în 1992, de Asociaţia Internaţională a Dansului şi a avut prima ediţie pe scena Teatrului Balşoi.

Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane. A dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutând în “Don Quijote”, “Frumoasa din pădurea adormită”, “Spărgătorul de nuci”, “Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul repurtat în “Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din “Lacul lebedelor”, “Romeo şi Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), “Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), “Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), “Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri precum “Mayerling”, “Gong”, “Sylfida”, “Manon” (în coregrafia lui McMillan).

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească, interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din “Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional “George Enescu”. Ea a primit şi distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină în cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky, distincţie acordată o dată la doi ani.

În 2009, evoluţia balerinei Alina Cojocaru în spectacolul “Giselle” din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului “Balerina deceniului”, decernat anul trecut cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale de balet – “Stars of the 21st Century” – care a fost organizată la Moscova. În afară de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra din Spania şi Svetlana Lunkina şi Diana Vishneva din Rusia.

Sursa: bucharest herald

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva