Republica Populară Bangladesh, stat situat în Asia de Sud, sărbătorește, în fiecare an, la 26 martie, Ziua Națională. În 1971, politica hegemonă a autorităților din Pakistanul de Vest determină proclamarea unilaterală a independenței de către Pakistanul de Est sub numele de Bangladesh, potrivit ”Micii enciclopedii de istorie universală” (2002).
Curzon Hall
Foto: (c) Virtualbangladesh.com
Capitala statului Bangladesh — Dhaka (Dacca) — este principalul centru economic, cultural și administrativ al țării. Amplasat pe malurile râului Buriganga, Dhaka — supranumit orașul moscheelor, dar și capitala ricșelor — este cel mai populat oraș al țării. Potrivit www.worldpopulationstatistics.com, în septembrie 2013 numărul locuitorilor era de aproximativ 7.000.000, fiind totodată cel de-al nouălea cel mai mare oraș al lumii.
Partea veche a orașului a fost, în secolul al XVII-lea, capitala regatului Mughal și pentru o lungă perioadă de timp a fost principala sursă de muselină, conform eturia.ro, atrăgând neguțători din toate colțurile lumii. Dezvoltarea modernă a cunoscut-o însă, în secolul al XIX-lea în perioada dominației coloniale britanice.
Etimologia numelui orașului este diferită, potrivit aceluiași site: fie este atribuită existenței arborelui dhaka, fie unui instrument de percuție (membrafonul), fie faptului că în trecutul îndepărtat zeița Dhakeshwari ar fi fost ocrotitoarea orașului, în partea de sud-vest a orașului aflându-se și un altar dedicat acesteia.
Principalul punct de plecare, pentru a vizita una dintre cele mai mari metropole din Asia de sud, potrivit infotour.ro, este considerat a fi Fortul Lalbagh situat în vechiul oraș Dhaka. A fost construit, în 1674, de către prințul Mohammad Azam, fiul împăratului Aurangazeb și a reprezentat scena multor bătălii. Printre monumentele găzduite de acest loc, transformat, în prezent, în muzeu se află moscheea Lalbagh, Sala de Audiență și Băile lui Nawab Shaista Khan.
Urmând așa-numitul ”Drum al Apelor”, se poate ajunge în centrul orașului vechi — ”Chowk Bazaar”, un adevărat labirint de drumuri înguste mărginite de clădiri vechi. Aici se pot, încă, vedea ruinele fostului palat Bara Katra, construit în 1644, iar foarte aproape se află Chota Katra, edificiu realizat în 1663 de către generalul Shaista Kan. Potrivit infotour.ro, mai spre sud, se poate vedea Palatul lui Nawab, construit în 1872, parțial distrus în 1882, fiind în prezent renovat.
Un al punct de atracție al vechiului oraș Dhaka este Tara Masjid sau Moscheea Stelară construită în secolul al XVIII-lea și decorată cu sute de plăcuțe, formând modele în formă de stea.
Alte moschei reprezentative sunt: Moscheea ”Saat Masjid” (Moscheea celor 7 Domuri) construită în secolul al XV-lea în partea de sud-vest a orașului, care are trei cupole peste sala de rugăciune și alte patru domuri peste turnurile octogonale; Moscheea ”Baitul Mukarram” (1968) care este, din punct de vedere al mărimii, cea de-a zecea moschee din lume; Moscheea ”Hussaini Dalan”; Moscheea ”Musa Khan” etc.
O serie de clădiri construite în perioada dominației britanice se remarcă în partea nouă a orașului, printre care și Sala Curzon, construită de Lordul Curzon ca primărie a orașului, în prezent găzduind Facultatea de Știință din cadrul Universității Dhaka, sau vechea ”Curte Supremă” construită în 1905 ca o reședință pentru guvernatorul britanic.
Templul zeiței Dhakeshwari
Foto: (c) Virtualbangladesh.com
În centrul orașului se află Muzeul Național ce conține o colecție interesantă de picturi și sculpturi din perioadele musulmană, budistă și hindusă. O altă clădire remarcabilă este Casa Parlamentului realizată după schițele arhitectului Louis I. Khan.
În interiorul limitelor orașului există mai multe parcuri, precum: Grădina Buddha înființată în 1904, Grădina Botanică Națională (84 ha), Grădina Zoologică Dhaka, Parcul Ramna cu o suprafață de recreere de 277 200 metri pătrați, Parcul Shishu — primul parc de distracții pentru copii ș.a.
În Dhaka există foarte multe instituții de învățământ, dintre care 52 sunt universități: Dhaka College fondată în 1841, Universitatea Dhaka cu un număr de peste 30.000 de studenți, Universitatea Jagannah, Colegiul Medicilor din Dhaka etc.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)