În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ”Supa de fasole și măcriș” și ”Urzicele” rețetele fiind publicate în ”Carte de bucătărie – 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO
Supa de fasole și măcriș
Fierbe 500 gr. fasole uscată în doi litri de apă sărată. Scoatele și păstrează apa. Trece prin sită și pune iarăși în aceeași apă. Toacă 2-3 pumni de măcriș pe care îl rumenești în untdelemn. Amestecă-l cu fasole și fierbe 10 minute. Toarnă peste felii de franzelă.
Fasolea, se știe, trebuie ținută în apă în prealabil timp de cel puțin 12 ore.
Foto: (c) George ANDREI / AGERPRES FOTO
Urzicele
Curăță urzicele, spalăle bine și aruncăle în apă fierbinte. Când nu mai înțeapă la atingere, scoatele, toacăle, punele cu untdelemn într ‘o cratiță încinsă și lasăle pe foc vre un sfert de oră.
AGERPRES/ (Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)