Facebook Twitter Email

La 27 martie este aniversată Ziua mondială a teatrului, un prilej pentru sărbătorirea celor care dau viață acestuia din cele mai vechi timpuri.

Imagini din timpul spectacolului ‘Fantoma de la Opera’ de Andrew Lloyd Weber, regia Stephen Barlow, pe scena Teatrului de Opereta și Musical ‘Ion Dacian’ din București — 24.01.2015
Foto: (c) Grigore POPESCU / Arhiva AGERPRES

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată de Institutului Internațional de Teatru al UNESCO să transmită reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul este tradus apoi în peste 20 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentației din seara zilei de 27 martie, publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și la televiziune. Primul mesaj pentru Ziua mondială a teatrului a fost cel al scriitorului, dramaturgului și cineastului francez Jean Cocteau în 1962.

Mesajul internațional din 2015 este semnat de regizorul polonez Krzysztof Warlikowski, el fiind unul dintre cei mai reprezentativi regizori europeni ai momentului. Opera sa include, de asemenea, interpretări subversive ale tragediilor grecești, și este cunoscut și pentru punerea în scenă a autorilor contemporani. La NowyTeatre, Warlikowski a creat o viziune personală a rolului și locului teatrului în societate, implicând și spectatorii. Potrivit mesajului transmis de artist adevărații maeștri ai teatrului caută sursa vie pentru operele lor, reușind astfel să dezvăluie propriile noastre lumi, care au la bază emoțiile ascunse în interiorul nostru.

Diverse evenimente naționale și internaționale de teatru sunt organizate pentru a marca acest eveniment. Ziua mondială a teatrului este sărbătorită și prin spectacole și concerte, publicul având ocazia de a se întâlni cu artiștii preferați. Această zi este un prilej de sărbătorire a teatrului în nenumăratele sale forme în Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru, care au ajuns la peste 100 în întreaga lume. Teatrul este o sursă de divertisment și de inspirație care are puterea de a uni culturi și popoare din întreaga lume.

Campania Națională “Artiștii pentru artiști” a ajuns la cea de-a XIV-a ediție. Mai multe teatre din București și din țară s-au implicat în Campanie, contribuind la promovarea acesteia către publicul spectator.

Teatrul Național din Cluj-Napoca organizează o nouă ediție a evenimentului de tradiție, Ziua Porților Deschise, la care se adaugă numeroase spectacole de teatru puse în scenă în întreaga țară.

Organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al IX-lea Congres mondial al Institutului Internațional de Teatru, Ziua mondială a teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru. Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO, Institutul Internațional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva